Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердить механізм єдиного рахунку для сплати податків

27 лютого 2020, 15:00
1611
0
Реклама

Із 1 січня 2021 року платники податків зможуть скористатись за бажанням єдиним рахунком для сплати податків і зборів, інших платежів, які контролює ДПС, та ЄСВ. Таку можливість передбачає Закон України від 04.10.2019 р. № 190-IX.

Однак, аби його реалізувати треба затвердити механізм функціонування єдиного рахунку. Для цього Мінфін розробив відповідний проект постанови КМУ. Саме він й описує як будуть зараховувати кошти на єдиний рахунок.

Якщо платник податків забажає обрати систему сплати податків, зборів, платежів та ЄСВ через єдиний рахунок, тоді він повідомлятиме про це ДПС в електронній формі через електронний кабінет. Повідомити про використання або про відмову від єдиного рахунку можна буде один раз протягом календарного року.

Використовувати єдиний рахунок можна буде вже з наступного робочого дня за днем подання повідомлення до ДПС.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник формуватиме уже звичне платіжне доручення.

Зауважте, що єдиний рахунок не підходить для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з:

- ПДВ;

- акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового;

- частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Інформація про рух коштів на єдиному рахунку буде доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані. При цьому платник матиме право визначити та/або уточнити через електронний кабінет належність платежу, у разі виявлення ДПС помилок чи розбіжностей у зазначеній платником інформації у розрахунковому документі.

При використанні єдиного рахунку платники податків не матимуть права сплачувати податки, збори та ЄСВ на звичні для всіх рахунки, відкриті Казначейством для кожного із податків. Якщо таку оплату здійснять, то суми уважатимуть помилково сплаченими.

З єдиного рахунку кошти перераховуватимуть:

- на бюджетні рахунки для податків і зборів на небюджетні рахунки для ЄСВ;

- на поточний рахунок платника в установі банку - помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання та пені, та помилково сплачені суми ЄСВ.

Подивітися на бізнес очима податкового інспектора можна в сервісі Liga:REPORT. Спробуйте прямо зараз 7-денний тестовий доступ.

Хоча варто відмітити, що єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ став заручником "тютюнових" правок. Президент України 19.02.2020 р. наклав вето на Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (законопроект № 1049).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини