Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Турагенство надає послуги з бронювання авіаквитків та готельних номерів: що з ПДВ

28 лютого 2020, 08:30
886
0
Реклама

ДПС роз'яснила, що послуга з бронювання авіаквитків та готельних номерів, яку турагенство надає платнику ПДВ для організації відрядження його працівників, не є туристичною послугою (туристичним продуктом). Тому норми ст. 207 ПКУ для таких операції не діють.

Турагентство самостійно не надає платнику податку послуги з авіаперевезення та з проживання у готелі, а є лише посередником (агентом), який надає послугу з бронювання авіаквитків та готельних номерів. Зважаючи на це, за операцією з постачання такої послуги турагентство визначає ПДВ-зобов'язання лише виходячи з вартості наданих ним послуг (комісійної винагороди, сервісного збору). Тобто вартість авіаквитків та проживання у готельних номерах у базі оподаткування не враховують.

Відповідно, за такою операцією турагентство має скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту покупцем (отримувачем послуг).

Податковий кредит за операціями з придбання послуг з перевезення та проживання в готелі формують на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН постачальниками таких послуг, та/або інших документів, перерахованих в п. 201.11 ПКУ. Це можливо тільки якщо такі постачальники є платниками ПДВ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 20.02.2020 р. № 725/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Більше про облік у турагента читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Бухгалтерський та податковий облік у турагента";

- "Турагентська діяльність: особливості ПДВ-обліку".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини