Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скоро лобіювати інтереси бізнеса у владних коридорах можна буде законно

10 березня 2020, 11:10
1289
0
Реклама

Тривалий час лобізм як відстоювання інтересів бізнесу чи громадського сектору, просування певних законопроектів та аналогічна діяльність перебував поза правовим полем України. Це давало нагоду для зловживань як з боку окремих посадовців, так і з боку "сірих" лобістів. У той же час нормальна і законослухняна лобістська діяльність була фактично унеможливлена через відсутність нормативного регулювання. Виправити ситуацію взялися нардепи. У ВРУ зареєстровано вже чотири відповідні законопроекти

- № 3059 - законопроект "Про державну реєстрацію суб'єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні";

- № 3059-1 - законопроект "Про лобізм";

- № 3059-2 - законопроект "Про правове та прозоре регулювання діяльності з лобіювання";

- № 3059-3 - законопроект "Про лобістську діяльність".

До речі, з текстами законопроектів зручно ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Це чудове джерело систематизованої, достовірної правової інформації. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Законопроект № 3059 має регулювати правовідносини, що виникають на підставі договору між замовниками послуг з лобіювання (клієнтами), суб'єктами лобіювання (виконавцями договору про надання послуг з лобіювання) та охопленими особами. Охоплені особи - це Президент, члени уряду, народні депутати, посадові особи держадміністрацій та місцевого самоврядування тощо. Лобістський вплив передбачає підготовку та розповсюдження пропозицій, інформаційно-аналітичних матеріалів, результатів соціологічних та інших досліджень, участь у розробці проектів нормативно-правових актів, контакти суб'єкта лобіювання (телефонні розмови, надсилання повідомлень, особистий прийом та за допомогою інших засобів зв'язку).

Суб'єктами лобіювання будуть лобістська фірма та (або) лобіст (фізична особа), внесені до Електронного реєстру суб'єктів лобіювання. Суб'єкти лобіювання будуть зобов'язані оприлюднювати в Електронному реєстрі свої доходи згідно щорічної податкової звітності.

Законопроект № 3059-1 під лобістською розуміє посередницьку діяльність професійних суб'єктів лобізму між групами інтересів (замовниками лобістських послуг або їх вигодонабувачами) та суб'єктами владних повноважень з метою впливу не забороненими законом методами на їх діяльність. Лобістська діяльність здійснюється як окремий вид підприємницької діяльності або діяльність інших суб'єктів лобізму з метою впливу не забороненими законом методами на діяльність суб'єктів владних повноважень у власних інтересах.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини