Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про мораторій на перевірки, зміни в оподаткуванні та лікарняні під час карантину прийнято

17 березня 2020, 11:52
20894
0
Реклама

Парламентом прийнято на позачерговому засіданні 17 березня законопроект щодо податкових та економічних аспектів карантину, спричиненого коронавірусом. Ми вже повідомляли про ініціативу його створення. Зараз же відомий і повний зміст проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)" (№ 3220).

1) Відповідальність платників податків - без штрафів і пені

За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;

- порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

До того ж, протягом указаного періоду платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня, підлягає списанню.

2) Мораторій на перевірки - до кінця весни

Установлено мораторій на проведення податкових документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року. Виняток - документальна позапланова перевірка, коли платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету ПДВ, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V ПКУ, та/або з від'ємним значенням з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн.

Документальні планові перевірки, які мали розпочатися в указаний період і не розпочалися на день набрання чинності цим Закону, будуть перенесені. Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

До того ж, на період з 18 березня по 31 травня 2020 року зупиняється перебіг строків давності, передбачені ст. 102 ПКУ.

Прикінцеві положення законопроекту № 3220 уточнюють, що до 31 травня 2020 забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

- за діяльністю суб'єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику;

- у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регулюваних цін;

- у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

3) Декларування доходів фізосіб - строки зміщено

Річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік подається до 1 липня, крім випадків, коли за ПКУ її може бути подано пізніше. Фізична особа буде обов'язана самостійно до 1 жовтня сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею річній декларації.

4) Звільнення від плати за землю - для усіх

Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року по 30 квітня. Фізособам перерахунок плати зроблять податківці. Решта платників, зокрема і підприємства, вправі подати уточнюючу податкову декларацію.

5) ЄСВ: комусь звільнення від сплати, усім - від штрафів і пені

Тимчасово звільнили від нарахування та сплати єдиного внеску за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе таких платників:

- фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Щоправда, такі особи можуть прийняти рішення про сплату єдиного внеску за указані періоди, тоді інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску.

При цьому для таких осіб, які не сплачували ЄСВ, відповідні періоди все одно включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Окрім того, штрафні санкції, передбачені Законом про ЄСВ, податківці не будуть застосовувати за такі порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок;

- несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, до податкових органів.

Протягом указаних періодів платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню. Плюс - установили мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня по 18 травня 2020 року. Якщо такі перевірки раніше розпочалися, то їх зупиняють до 18 травня.

6) РРО-революція - старт перенесено

На три місяці змістили початок обов'язкового застосування РРО спрощенцями ІІ-ІV груп. Так, до 1 січня 2021 року реєстратори не застосовують ті платники єдиного податку ІІ - ІV груп (фізособи - підприємці), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, чи реалізацію лікарських засобів. Як бачите, зникла згадка про реалізацію виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

До 1 квітня 2021 року не застосовують РРО ті ж платники, окрім тих, які здійснюють види діяльності, перелічені у п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, зокрема - реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, реалізацію ювелірних виробів, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування тощо.

Таким чином, усі спрощенці повинні будуть застосовувати РРО (програмні РРО) з 1 квітня 2021 року.

Також з 1 жовтня 2020 року на 1 січня 2021 року перенесли кінцевий строк тимчасового зменшення санкцій, встановлених п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

7) Надання та виплата лікарняних

Встановили, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається і на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Вона виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності.

Особам, які перебувають в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності становить 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

8) Споживчі кредити - звільнення від штрафів

Споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов'язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня по 30 квітня 2020 року. Зокрема, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов'язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит.

Забороняється збільшення процентів за користування кредитом з причин, інших, ніж передбачені ч. 4 ст. 1056-1 ЦКУ у період з 01 березня по 31 травня 2020 року.

9) Житлово-комунальна сфера

До 1 липня 2020 року зупинили дію норм, згідно з якими індивідуальний чи колективний споживач зобов'язаний у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню.

У період карантину з метою запобігання поширенню короновірусу варто користуватися зручними електронними сервісами від ЛІГА:ЗАКОН. Так, бухгалтеру та керівнику підприємства допоможе сучасний професійний сервіс Liga:Report. Він дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн, зареєструвати податкові та акцизні накладні. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини