Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ озвучив специфіку роботи банків під час карантину

24 березня 2020, 08:15
1922
0
Реклама

НБУ підготував для банків інформаційний лист, в якому визначив особливості роботи банків у період карантину та протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

До списку заходів для банків України увійшли:

1. Забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування та контакт-центрів. Банки мають максимально перевести взаємодію з клієнтами в онлайн-канали.

Банки можуть самостійно визначати і змінювати режим роботи відділень, кількість і перелік операцій у конкретних відділеннях з урахуванням ситуації та навантаження. Наприклад, закривати неключові відділення, скорочувати час роботи відділень, встановлювати різний час для обслуговування людей похилого віку та інших клієнтів тощо.

Однак банки повинні забезпечити роботу "опорних" відділень у "спальних" районах міст, щоб клієнти за нагальної потреби мали можливість отримати необхідні фінпослуги, не здійснюючи подорожі через півміста. В приміщеннях таких відділень мають бути передбачені технологічні перерви для провітрювання, дезінфекції та вологого прибирання, а працівники мають бути забезпечені засобами особистого захисту.

2. Банкомати мають бути підкріплені готівкою, щоб клієнти завжди за нагальної потреби могли зняти кошти. Банки мають також приймати та обробляти картки всіх емітентів у банкоматних мережах та мережах POS-терміналів.

3. Банкам на законодавчому рівні на період карантину заборонено нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пені або будь-які інші обов'язкові платежі) за несвоєчасне здійснення платежів за споживчими кредитами, а також підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами. Банки повинні інформувати про це клієнтів.

4. Клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні в таких випадках стягувати з них заставу. Про це банки також мають повідомити клієнтам.

Також НБУ звернувся до Уряду та органів місцевого самоврядування, аби перевести всі організації, підприємства, фізосіб-отримувачів грошової допомоги із бюджетів на виплату зарплат, пенсій, субсидій та інших грошових виплат у виключно безготівковій формі (на банківські рахунки з відкритими для них банківськими картками).

Джерело: сторінка НБУ у мережі Facebоok.

Приймайте актуальні та зважені рішення у період кризи на базі виключно актуальної та достовірної інформації з ІТ-продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся антикризовим пакетом та працюйте командою в єдиному інформаційно-правовому полі. Оберіть пакет або замовте консультацію менеджера прямо зараз.

Читайте також:

- банки закривають відділення і змінюють графік роботи на час карантину;

- через карантин "постраждала" навіть Система електронних платежів НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини