Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові зміни прийнято - що нового для бізнесу

30 березня 2020, 16:35
6610
0
Реклама

30 березня 2020 року на позачерговому засідання ухвалений законопроект № 3275 від 29.03.2020 р. Про його деталі йшлося у новині.

Уже відомо, що ліміти для ФОП збільшили, а платників ЄСВ не штрафуватимуть до 31 травня.

Проте із платниками податків все не тай райдужно. Змін теж вдосталь, але назвати їх такими, що допоможуть бізнесу пережити карантин вкрай складно. Наразі зупинимося на основних.

ПДФО

Нажаль, законотворці так і не внесли норм, які б знизили податкове навантаження на фонд оплати праці. Тож і ПДФО і військовий збір зі заробітку працівників платимо й надалі на загальних підставах.

Єдине, що ухвалити народні обранці, - податкова знижка на 2020 рік на суму коштів або вартість ліків для допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медобладнання, засобів індивідуального захисту, медвиробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень. Це ж стосується аналогічної допомоги громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям, МОЗ, закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину.

ПДВ

Тимчасово на період, який закінчиться останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, звільнили від ПДВ імпорт та реалізацію ліків, медвиробів та/або медобладнання, необхідного для протидії коронавірусної хвороби (COVID-19).

Для благодійників операції із імпорту та реалізації ліків, медвиробів та/або медобладнання для таких потреб не включають до бази оподаткування ПДВ, що дозволить їх не перейти межу для реєстрації платниками ПДВ.

Податок на прибуток

Коригувальну різницю із пп. 140.5.9 ПКУ не застосовують щодо сум коштів або вартості ліків для хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медобладнання, засобів індивідуального захисту, медвиробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень.

Також діятимуть особливості коригування фінрезультату до оподаткування для закладів охорони здоров'я державної та/або комунальної власності.

Акцизний податок

Тут зміни передусім для виробників дезінфекційних засобів та спирту.

Зокрема, діятиме до 31 травня 2020 року тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

Тимчасово до 30 квітня 2020 року встановили особливості обладнання засобами обліку виробленої продукції місць відпуску дезінфекційних засобів.

Плата за землю та податок на нерухомість

Неприємний сюрприз для платників податків.

Плату землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховують та не сплачують за період з 1 березня по 31 березня 2020 року. Тобто фактично, квітень 2020 року виключили із пільгового періоду.

Аналогічне стосується об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Вони не є об'єктом оподаткування в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Тож податкові зобов'язання зі сплати плати за землю та з податку на нерухомість за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі треба сплатити до 30 червня 2020 року.

Місцеві податки та збори

Органам місцевого самоврядування у 2020 році надали право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

Проте сподіватися на такі рішення не варто. Місцеві бюджети й так недоотримають належні їм доходи, тому не поспішатимуть із такими рішеннями.

Бухгалтер завжди має бути в контексті останніх нововведень, тому важливо тримати руку на інформаційному пульсі, особливо в режимі карантину. Залишатися в професійному полі зору допоможе Антикризовий пакет інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН. Замовити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини