Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок землі стартує у 2021 році, проте державні та комунальні землі не продають

31 березня 2020, 12:30
5832
2
Реклама

ВРУ 31.03.2020 р. ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Мова йде про законопроект № 2178-10 від 10.10.2019 р. Саме він з 1 липня 2021 року запровадить ринок землі в Україні.

Коротко про те, що залишили в остаточному варіанті цього Закону.

1. Отримати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

а) громадяни України;

б) юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;

в) територіальні громади;

г) держава.

Банки можуть отримати їх лише в порядку звернення стягнення на земельні ділянки як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

2. Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Проте це може змінитися, якщо на референдумі громадяни України вирішать по-іншому.

Тому набути право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичним особам, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися за умови схвалення цього на референдумі.

3. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати 10 тисяч гектарів, а у власності юридичної особи (крім банків) - не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тисяч гектарів.

Варто зауважити, що ініціатива стосовно саме такого максимального розміру землі у власності однієї особи з'явилася буквально напередодні, про що ми вас інформували.

4. Розрахунки за придбану земельну ділянку провадяться в безготівковій формі. Не допускається набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

5. Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності заборонений.

6. Громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У такому разі право власності переходить до покупця після сплати першого платежу.

7. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

8. До 1 січня 2024 року:

а) громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином раніше;

б) забороняється купівля-продаж або іншим способом відчуження на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім переходу до банків права власності на земельні ділянки як предмет застави, передачі земельних ділянок у спадщину, обміну (міни).

Робіть детальний аналіз судової практики щодо необхідних питань і швидко реагуйте на типові юридичні ситуації навіть у період карантину за допомогою комплексного антикризового пакету від ЛІГА:ЗАКОН. Оперативність, точність надійність у прийнятті важливих рішень. Замовити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини