Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи будуть міняти ІПН фізичних осіб – платників ПДВ через зміни в порядкові їх реєстрації

17 квітня 2020, 08:45
1966
0
Реклама

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадало, що згідно з п. 183.18 ПКУ особі, що реєструється як платник ПДВ, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати податку. Відповідно до пп. 2 п. 1.6 розд. І Положення про реєстрацію платників ПДВ, індивідуальний податковий номер для фізичних осіб становить 12-розрядний числовий номер такої структури: 1-10-й знаки - реєстраційний номер облікової картки платника податків, 11-й та 12-й знаки - контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює ДПС.

Для фізичних осіб-підприємців, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, 1-10-й знаки 12-розрядного індивідуального податкового номера включають номер паспорта.

Зазначена норма передбачена з 09.03.2020 р. у зв'язку з набранням чинності Наказом № 30 про внесення змін до указаного Положення.

До внесених Наказом №30 змін індивідуальний податковий номер для фізичних осіб становив 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків. Тобто новий алгоритм формування індивідуального податкового номера застосовується під час реєстрації фізичної особи-підприємця платником ПДВ починаючи з 09.03.2020 р.

Нормами п.1.6 розд. І Положення №1130 визначено, що індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Водночас ст. 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, тобто закріплено один з найважливіших принципів права - закони та інші нормативні акти не мають зворотної дії в часі.

Виходячи із зазначеного, Головне управління ДПС у Тернопільській області робить висновок: у зв'язку із внесенням змін до Положення №1130, індивідуальний податковий номер для фізичних осіб - платників ПДВ не підлягає зміні.

Читайте також:

- "Чи оштрафують за виправлення помилки в ІПН покупця шляхом реєстрації нової податкової накладної";

- "Неправильно вказали ІПН покупця у ПН: які наслідки для ПДВ-звітності";

- "Помилково складену податкову накладну заблокували: чи подавати "розблокувальні" документи";

- "Як виправити помилку в додатку Д7 до декларації з ПДВ";

- "Як карантин вливає на ПДВ-реєстрацію благодійників";

- "Президент підписав Закон про єдиний рахунок для податків та ЄСВ".

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн.

І в поточній діяльності, і в критичних ситуаціях більше інформації щодо ефективної практики бухгалтерського та податкового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструмент із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини