Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перекази з карти на карту потрапляють під нові вимоги фінмоніторингу

17 квітня 2020, 10:30
53487
0
Реклама

Починаючи із 28.04.2020 р. діятимуть нові вимоги до інформації про платника та отримувача при переказі коштів, а також новий порядок належної перевірки під час переказів коштів без відкриття рахунку. Вони суттєво відрізняються від існуючих на сьогодні.

Все завдяки новому Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX (далі - Закон).

Банки, фінустанови та платіжні системи повинні забезпечити, щоб усі перекази супроводжувалися інформацією, яка викладена у ст. 14 Закону, зокрема, щодо про платника та отримувача платежу. Вимоги цієї статті також поширюються на фінансові операції з переказу коштів із використанням електронних грошей.

Отже, при ініціюванні переказу в межах України з використанням електронних платіжних засобів, електронних грошей, віртуальних активів на суму, що є меншою ніж 30000 гривень, необхідно дотримуватись відповідних правил щодо інформації, яка ідентифікує платника та отримувача переказу. У разі такого переказу необхідно зазначати як мінімум:

- номер рахунка/електронного гаманця;

- або унікальний номер електронного платіжного засобу платника (ініціатора переказу)/наперед оплаченої картки багатоцільового використання та номер рахунка;

- або унікальний номером електронного платіжного засобу отримувача/наперед оплаченої картки багатоцільового використання. За відсутності рахунка/електронного гаманця переказ має супроводжуватися унікальним обліковим номером фінансової операції.

Тобто, при p2p-переказі суб'єкт первинного фінмоніторингу, що надає послуги ініціатору переказу, повинен супроводжувати переказ повним номером електронного платіжного засобу/наперед оплаченої картки багатоцільового використання платника та отримувача.

Якщо надходитиме запит на уточнення інформації про платника/отримувача, то суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що обслуговує платника (для p2p-переказів - відповідний банк-емітент електронного платіжного засобу/наперед оплаченої картки багатоцільового використання платника/отримувача) повинен надати додаткову інформацію щодо платника та/або отримувача, що передбачена п. 1 - 2 ч. 3 ст.14 Закону.

Також зважайте, що перекази коштів, які ініціюються в готівковій формі без відкриття рахунку в межах України на суму, що дорівнює чи перевищує 5000 гривень або суму, еквівалентну зазначеній сумі, в т. ч. в іноземній валюті, повинні супроводжуватись інформацією про платника та отримувача відповідно. Ці вимоги вказані у ч. 1 ст. 14 Закону. А це значить належну перевірку до початку переказу шляхом верифікації платника (ініціатора переказу) на підставі офіційних документів або інформації, отриманої з офіційних та/або надійних джерел.

Джерело: лист НБУ від 13.04.2020 р. № 25-0006/18603.

Раніше ми уже повідомляли, що банки зможуть дистанційно ідентифікувати нових клієнтів, але за певних умов. НБУ у свою чергу відповів, чи зупиняться 28 квітня платіжні системи через вимоги про ідентифікацію клієнтів.

Максимально просто, а головне дистанційно та безпечно, можна подати всі види податкової звітності за допомогою сервісу Liga:REPORT. Скористайтесятестовим доступом до сервісу Liga:REPORT і оцініть його переваги.

Что доступно бухгалтеру дистанционно в период карантина - описано у матеріалі за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини