Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці не штрафують за особисті витрати із корпоративної платіжної картки

23 квітня 2020, 15:40
6721
0
Реклама

Податківці нарешті висловили свої позицію по ситуації, коли помилково використано працівником корпоративну платіжну карту при оплаті послуг для особистих цілей.

У даному випадку, видачі у під звіт коштів з боку підприємства не було та підтвердити документально понесені витрати з метою, зазначеною у пп. 170.9.1 ПКУ, підзвітна особа не може.

Особа, яка помилково витратила кошти та готова їх повернути на рахунок чи у касу підприємства, згідно із пп. 170.9.2 ПКУ повинна скласти авансовий звіт до закінчення 5 банківського дня, що настає за днем, у якому він завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт. За наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Тож авансовий звіт працівник повинен скласти з урахуванням вищезазначеного терміну та повернути вказані кошти до або під час подання звіту.

Наприклад, якщо працівник витратив суму 100 грн на власні потреби з корпоративної платіжної карти, то він повинен скласти авансовий звіт протягом 5-ти банківських днів з дня використання коштів (у даному випадку - "нульовий" звіт), та повернути ці кошти протягом 5-ти банківських днів в касу або на рахунок підприємства, як надміру витрачені кошти.

У ситуації, коли працівник склав "нульовий" авансовий звіт на 5-й банківський день від дати оплати товарів (послуг), проте не повернув кошти до чи під час складання звіту, то на підставі п. 4 Наказу № 841 можна зробити висновок, що такий працівник має право повернути кошти до кінця звітного місяця, у якому складений авансовий звіт без оподаткування цієї суми ПДФО та військовим збором.

Якщо ж працівник повернув кошти після закінчення звітного місяця, у якому настав граничний строк, підприємство повинне оподаткувати суму оплати товарів працівником ПДФО із застосуванням "натурального" коефіцієнта та військовим збором. Зробити це потрібно шляхом утримання зазначених сум з доходу працівника (наприклад, заробітної плати) на підставі абз. "г" пп. 1642. 17 ПКУ.

При цьому помилкове використання працівником корпоративної платіжної карти при оплаті послуг для особистого споживанні не є порушенням податкового законодавства та лише передбачає відповідне звітування за використанні кошти з урахування вимог ПКУ.

Джерело: ІПК ДПС від 14.04.2020 р. № 1515/6/99-00-05-04-01-06/ІПК.

Чи потрібен авансовий звіт, якщо кошти не витрачалися? Відповідь читайте в саттті сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Також читайте:

- чи може працівник відмовитися від відрядження під час карантину;

- чим підприємцю підтвердити витрати на відрядження працівників.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини