Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки доведеться віддати державі за продаж автомобіля фізособою іншій фізособі

13 травня 2020, 10:45
9009
0
Реклама

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з п. 173.1 ПКУ дохід фізособи від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною у п. 167.2 ПКУ, тобто 5% від розміру отриманого доходу.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника ПДФО).

Як виняток із положень п. 173.1 ПКУ, дохід, отриманий фізособою від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню (абз. 1 п. 173.2 ПКУ).

Водночас дохід, отриманий фізособою від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ (абз. 2 п. 173.2 ПКУ).

У разі укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів, зокрема у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку. А фізособа під час укладання договору зобов'язана самостійно сплатити до бюджету ПДФО з доходу від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна (абз. 2 п. 173.3 ПКУ).

Для цілей п. 173.4 ПКУ фізособа самостійно визначає суму ПДФО і сплачує його до бюджету через банківські установи.

Фізособа (продавець) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу рухомого майна з іншою фізособою є відповідальною згідно з вимогами розділу IV ПКУ за нарахування та утримання ПДФО та сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення таких договорів, а в інших випадках - сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своєю податковою адресою (підпункти "б" та "в" п.п. 168.4.5 ПКУ).

Водночас, порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація) визначено ст. 179 ПКУ, згідно з п. 179.2 якої обов'язок платника ПДФО щодо подання Декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Враховуючи вищевикладене, фізособа - резидент (продавець) під час оформлення договору відчуження іншій фізособі рухомого майна у вигляді вантажного автомобіля в органі, який здійснює реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів або через товарну біржу, зобов'язана самостійно сплатити до бюджету за своєю податковою адресою ПДФО з доходу від продажу такого майна та подати податкову декларацію за відповідний звітний рік - до 1 травня року, що настає за звітним.

Зверніть увагу, що річна Декларація за 2019 рік подається до 01 липня 2020 року, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ, коли така Декларація може бути подана пізніше цього строку. Крім того, фізична особа зобов'язана самостійно до 01 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій нею річній Декларації за 2019 рік.

Читайте також:

- "Верховний суд розсудив спір про вартість автомобіля на дату продажу";

- "Чи донарахують ПДФО за кошти, повернуті директору за покупку алкоголю";

- "Фізособа купує спецтехніку у фізособи: хто сплатить ПДФО";

- "Транспортний е-портал доповнили новими функціями для підприємств та моряків";

- "Коли продаж авто фізособою зобов'язує її задекларувати і оподаткувати дохід - ДПС".

До речі, для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

А про оподаткування різних видів доходів ПДФО читайте в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини