Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-9 роз’яснень податківців про застосування "карантинної" ПДВ-пільги

13 травня 2020, 15:45
801
0
Реклама

ДПС відповіла на основні питання щодо застосування ПДВ-пільги для операцій з імпорту та постачання на митній території України ліків, медвиробів/медобладнання та інших товарів, необхідних для запобігання коранавірусу. Йдеться про пільгу, передбачену п. 71 підрозділу 2 р. XX ПКУ.

Зокрема, контролери зазначили:

1) У межах зазначеної пільги від оподаткування ПДВ звільняються операції ПДВшників з імпорту та постачання на митній території України товарів, що включені до Переліку № 224. Причому вартість таких товарів повинна визначатися без ПДВ з дати запровадження пільги відповідно до змін, внесених Законом № 540, тобто з 17 березня 2020 року.

2) Законом № 540 передбачене застосування режиму звільнення від оподаткування до операцій з постачання товарів з Переліку № 224 на митній території України не з моменту набрання чинності цим Законом (02.04.2020 р.), а з моменту запровадження карантинних заходів на території України, тобто з 17.03.2020 р.

У зв'язку з цим податкові накладні, які були складені в період з 17 березня до 2 квітня 2020 року із застосуванням ставки 7% або 20%, вважаються такими, що складені з порушенням (не відповідають вимогам) положення п. 71 підрозділу 2 р. XX ПКУ.

3) ПДВшники, які в період з 17.03.2020 р. до дати набрання чинності Законом № 540 (до 02.04.2020 р.) здійснювали реалізацію відповідних товарів з нарахуванням ПДВ, мають провести коригування податкових зобов'язань з ПДВ щодо таких операцій. Причому сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

4) Податкові накладні, складені з 17.03.2020 р. за операціями з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, та розрахунки коригування до таких податкових накладних, в податковій декларації з ПДВ за березень та будь-які наступні звітні періоди не відображаються. Тобто, в декларації за березень операція з постачання товарів з Переліку № 224 відображається виключно як звільнена від оподаткування ПДВ.

5) Якщо платник податку вже подав податкову звітність з ПДВ за березень 2020 року і включив до неї податкові накладні, складені з 17.03.2020 р. на операції з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, то до 21.04.2020 р. (включно) такий платник мав право подати "Звітну нову" декларацію з ПДВ з виправленими показниками.

Якщо ж ПДВшник включив у березневу ПДВ-звітність податкові накладні, складені з 17.03.2020 р. на операції з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, і до 21.04.2020 р. не подав "Звітну нову" декларацію з ПДВ з правленими показниками - такий платник податку має право подати до березневої декларації уточнюючий розрахунок. Так само й у випадку проведення відповідного коригування після 21.04.2020 р.

Подання зазначеного уточнюючого розрахунку не призводить до нарахування штрафних санкцій, оскільки відсутній факт заниження податкових зобов'язань з ПДВ.

6) Оскільки податкові накладні, які були складені в період з 17 березня до 2 квітня 2020 року із застосуванням ставки 7% або 20% вважаються такими, що складені з порушенням, то суми ПДВ, зазначені у таких податкових накладних, не можуть бути включені до складу податкового кредиту будь-якого звітного періоду.

У випадку, якщо покупець - платник ПДВ включив суми "вхідного" ПДВ, зазначені у таких податкових накладних, до складу податкового кредиту у березневій ПДВ-декларації, то такому платнику необхідно подати відповідний уточнюючий розрахунок. Звісно, це якщо до 21.04.2020 р. він не встиг подати "Звітну нову" декларацію з ПДВ за березень 2020 року.

7) У випадку, якщо постачання товарів, що включені до Переліку № 224, здійснювалось з нарахуванням ПДВ кінцевому споживачу (неплатнику ПДВ), у зв'язку з чим повернення сплаченого податку покупцям неможливе, коригування нарахованих сум податкових зобов'язань продавець не здійснює. Відповідна сума ПДВ, одержаного від кінцевих споживачів - неплатників ПДВ у складі ціни товарів, враховується таким продавцем під час визначення ПДВ-зобов'язань за відповідний звітний період у загальному порядку.

8) Товари, які під час ввезення на митну територію України звільняються від оподаткування ПДВ, у т.ч. і включені до Переліку № 224, в р. II "Податковий кредит" декларації з ПДВ не відображаються, якщо суми податку при проведенні митного оформлення не нараховуються і не сплачуються.

9) Обсяги операцій з постачання товарів на митній території України, зокрема, звільнених від оподаткування відповідно до підрозділу 2 р. XX ПКУ, в т.ч. і товарів з Переліку № 224, відображаються у рядках 5 та 5.1 р. І "Податкові зобов'язання" декларації з ПДВ. Причому для платників податку, які заповнюють рядки 5 та 5.1 декларації з ПДВ, обов'язковим є подання додатку Д6.

Джерело: ІПК ДПСУ від 27.04.2020 р. № 1689/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Порядок виправлення помилок у ПДВшній звітності ми розглянули, зокрема, в статтях "Помилки в декларації з ПДВ: алгоритм виправлення" і "Помилки в додатках до декларації з ПДВ: способи виправлення" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини