Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СБУ скоротять, погодження архітекторів скасують, збір за відліт пасажирів запровадять — що сьогодні розгляне ВРУ

19 травня 2020, 10:20
1163
0
Реклама

Попри те, що карантин ще триває, народні депутати поспішають знову взятися до роботи. Цього тижня Верховна Рада засідатиме аж чотири дні - з вівторка по п'ятницю. Погляньмо які законопроекти з винесених на її розгляд у вівторок, 19 травня, становлять найбільший інтерес для бізнесу та пересічних громадян.

Депутати розглядатимуть в першому читанні президентський проект Закону про внесення зміни до ст. 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності (№ 2621). Законопроектом пропонується притягати до кримінальної відповідальності за зловживання владою або службовим становищем, інші корупційні діяння не лише коли вони заподіяли матеріальну шкоду в істотному розмірі, а й коли у службових злочинах істотна шкода не може бути обрахована грошима.

Ще одна президентська ініціатива - проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства (№ 2590). Ним, серед іншого, передбачається: розширити коло осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням; визначити категорії осіб, які для набуття громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство матимуть право подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства; виключення з підстав для втрати громадянства України добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави та ін.

Питанням реформування СБУ присвячено два законопроекти - президентський (№ 3196) та депутатський (№ 3196-1). Першим пропонується прийняти Закон України "Про Службу безпеки України" у новій редакції. Проект передбачає політику демілітаризації СБУ, тобто поступову заміну військовослужбовців СБУ на невійськову категорію кадрів. Законопроектом передбачається скорочення чисельності особового складу СБУ, починаючи з 25000 осіб на 1 січня 2021 року, до 15000 осіб у 2027 році. Зараз загальна чисельність СБУ становить 31000 осіб, а, отже, скорочення чисельності СБУ протягом цього року має відбутися одразу на 6000 осіб.

Депутатський законопроект № 3196-1 також передбачає прийняття Закону про СБУ в новій редакції. СБУ має втратити більшість правоохоронних функцій та буде позбавлена повноважень зі здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Щодо діючих працівників СБУ має бути проведена атестація за процедурою схожою до атестації прокурорів. Запроваджуються перевірки на доброчесність, добір на посади в СБУ здійснюватиметься за результатами поетапного конкурсного відбору, відбудеться часткова демілітаризація СБУ, підрозділи, які здійснювали боротьбу з корупцією та організованою злочинністю, ліквідуються, а їхні працівники звільняються.

Проектом щодо функціонування та обігу аграрних розписок (№ 2805) пропонується визначення аграрної розписки як цінного паперу; спрощення порядку видачі, обігу та припинення аграрних розписок; розширення можливих варіантів застави за аграрною розпискою; видача багаторічних аграрних розписок; посилення гарантій прав кредиторів на випадок примусового виконання.

Проект щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку має одразу три варіанти - № 2788, № 2788-1, № 2788-д. Ми вже інформували про цю ініціативу, за якою Укрпошта зможе випускати власні картки і відкривати депозити, а соцвиплати і перекази потраплять на поштові рахунки.

Проектом щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності (№ 2680) передбачається скасування вимоги щодо погодження головним архітектором містобудівного та архітектурного проектного рішення об'єктів, розташованих, зокрема, в історичній частині міста, історичних ареалах; скасування вимоги щодо отримання дозволу на виконання будівельних робіт щодо реконструкції та/або капітального ремонту автомобільних доріг тощо.

Проектом № 2698 пропонується визначити засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку. Для цього у проекті передбачається встановити обов'язки суб'єктів господарювання на цьому ринку щодо вказаної діяльності; визначити засади декларування технічних показників будівельної продукції; запровадити механізми визначення технічних показників суттєвих характеристик тощо.

Два варіанти має проект Закону про медіа. Так, проект № 2693 має замінити собою закони України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про телебачення і радіомовлення", "Про інформаційні агентства", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" та внести низку змін у чинні кодекси та закони України. Аналогічні цілі переслідує й законопроект № 2693-1.

Проект Закону № 2424 передбачає внесення до Повітряного кодексу України змін щодо справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини