Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці штрафують за виправлення під час карантину помилок у минулорічних деклараціях

21 травня 2020, 17:45
5398
0
Реклама

Податківці розповіли, чи нараховують штрафи та пеня на суму заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток, якщо самостійно виправлено помилки, виявлені у декларації з податку на прибуток за минулий звітний (податковий) період (у т. ч. за 2019 рік). Також вони врахували, що виправлення здійснюють протягом карантину, коли діють податкові послаблення.

В ДПС нагадали, що упродовж періоду із 1 березня по 31 травня 2020 року штрафи за вчинені порушення податкового законодавства не застосовують.

Тому, платник податку на прибуток, котрий звітує поквартально, може у порядку, встановленому п. 50.1 ПКУ, до 01 червня 2020 року самостійно виправити помилки у поданій ним декларації з податку на прибуток за І квартал 2020 року. При цьому штраф на суму заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток не нараховують. Водночас платник може подати доповнення до такої декларації, складені за довільною формою, що складають невід'ємну її частиною. Таке доповнення подають з поясненням мотивів його подання (п. 46.4 ПКУ).

Якщо ж самостійного виправлено помилки, допущені у декларації з податку на прибуток за 2019 рік та за звітні (податкові) періоди минулих років, протягом періоду карантину (з 1 березня по 31 травня 2020 року), платник податку на суму заниженого податкового зобов'язання нараховує штраф, передбачений п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ.

Джерело: роз'яснення з категорії 102.20.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Також треба наголосити, що схвалений Закон, який очікує підпису Президента України, за яким строк незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства продовжать.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини