Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кардинальні зміни в адмініструванні та сплаті податків — Президент підписав законопроект № 1210

22 травня 2020, 08:15
18804
2
Реклама

Сталося те, що ми нещодавно прогнозували, - Президент підписав законопроект № 1210 про внесення змін до ПКУ, ухвалений парламентом ще 16 січня. Тепер це Закон № 466-ІХ. Тим самим ПКУ зазнає суттєвих змін. Про це повідомляє сайт Президента.

Закон передбачає низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, її узгодження зі світовими стандартами. Він має на меті запровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементацію положень Плану протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS).

Нагадаємо, що ми розглядали ключові положення законопроекту № 1210 та їх потенційний вплив на вітчизняний бізнес. Зокрема, наводили список позитивних, на думку окремих експертів, змін для бізнесу у прийнятій податковій реформі, а Мінфін виділив ТОП-13 змін, які передбачені цим законопроектом. Що треба знати про прийняті податкові зміни - розповіли також в ЄБА. Зверніть увагу, що у прийнятому Законі ще одна досить неприємна річ для бізнесу, яка стосується податкових перевірок

Закон № 466-ІХ також вдосконалює систему адміністрування податків та розширює можливості онлайн-сервісів для платників. Відтепер платник, який подає звітність в електронному вигляді або пройшов електронну ідентифікацію олнайн в електронному кабінеті, зможе подати заяву про бажання отримувати документи від податкових органів у електронному вигляді. Реалізація положень Закону також розширює інвестиційні стимули шляхом запровадження прискореної амортизації основних засобів.

Також Президент України звернувся до КМУ з низкою пропозицій, зокрема щодо визначення чітких та зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній у зв'язку з підписанням Закону № 466-IX.

У листі на ім'я Прем'єр-міністра Глава держави запропонував внести до Верховної Ради законодавчі ініціативи з метою впровадження прозорих і деталізованих механізмів реалізації положень щодо обмежень, запроваджених для запобігання ухиленню від оподаткування; визначення чітких та зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній, а також надання платникам податків достатнього часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням у світі COVID-19). Також, на думку Президента, має бути зменшений розмір штрафів за окремі незначні податкові правопорушення.

Крім того, уряд має забезпечити захист даних та інформації, отриманих органами контролю зі звітності резидентів України щодо доходів, зокрема, отриманих з джерел за межами України, а також даних, які одержуються від компетентних органів іноземних держав відповідно до закону. Має бути розглянуте питання щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконне розголошення таких даних та інформації.

Глава держави звернувся до Кабінету Міністрів з пропозицією розробити та внести до парламенту законопроект щодо одноразового декларування. Ці законодавчі зміни повинні бути підготовлені у тримісячний строк. Також уряд має підготувати пропозиції щодо системного вдосконалення та спрощення процедур адміністрування податків і зборів, забезпечення чіткості правил оподаткування, уніфікації та зрозумілості термінології. Відповідний законопроект повинен бути внесений на розгляд Верховної Ради України до кінця 2020 року.

Читайте також:

- "Блокування банками операцій понад 5 тисяч і створення баз підозрілих клієнтів - позиція НБУ";

- "Усі в масках і без працівників у віці 60+ - у МОЗ озвучили вимоги до роботи в офісі";

- "РРО-революцію для підприємців можуть відстрочити аж на три роки";

- "Кабмін назвав точні дати, коли запрацюють транспорт, готелі, кафе, метро і садочки".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини