Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи врятує роботодавця від штрафу заява звільненого про розрахунок з ним із відстрочкою — Держпраці

27 травня 2020, 12:40
5263
0
Реклама

У Головному управлінні Держпраці у Херсонській області розглянули звернення фізособи-підприємця, чий працівник особисто написав заяву і сам погодився на більш пізніший термін виплати йому всіх сум від роботодаця, а не в день звільнення. На думку фахівців Держпраці така ситуація буде порушенням трудового законодавства (ч. 1 ст.116 КЗпП).

За статтею 116 КЗпП під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Як акцентують у Держпраці, повний розрахунок під час звільнення полягає у виплаті заробітної плати, належної працівникові до дня звільнення (включаючи цей день, адже він є останнім робочим днем), індексації, компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати та компенсації за всі дні невикористаних відпусток тощо. Згідно зі ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки за відсутності спору про їхній розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.

Читайте також:

- "Кабмін визначив, чию зарплату не можна обмежувати під час карантину";

- "Через карантин змінилися строки звернення до суду за захистом порушених прав працівників";

- "Чи може працедавець допускати під час карантину до роботи працівників у віці 60+";

- "Безпека працівників під час виходу з карантину - рекомендації Держпраці";

- "Держслужба зайнятості назвала ТОП-8 змін ринку праці після карантину".

Докладніше про розставання між працівником і роботодавцем у ході ліквідації юрособи читайте у статті "Припинення трудових відносин у разі ліквідації ТОВ" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини