Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки для надання податкових консультацій та відповідей на запити податківці призупинили

1 червня 2020, 15:35
2329
0
Реклама

По останній календарний день місяця (включно), в якому завершиться карантин, для платників податків діють податкові послаблення, уведені Законом України від 13.05.2020 р. № 591-IX (чинний із 29.05.2020 р.).

Серед його норм - тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується карантин, зупиняється перебіг строків, встановлених:

- ст. 56 ПКУ (в частині адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), які надійшли (надійдуть) за вказаний проміжок часу, та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків;

- ст. 52 і 53 ПКУ про надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі;

- ст. 73 і 78 ПКУ про надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), які надійшли (надійдуть) платникам податків за вказаний проміжок часу.

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершиться карантин, перебіг зупинених строків продовжиться з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Окремі із перелічених норм пояснили в ДПС (інформаційний лист № 11 від 29.05.2020 р.).

1. Якщо контролюючий орган отримає запит на отримання ІПК, термін розгляду якого припаде в період з 29.05.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершиться карантин, то не буде вважатись порушенням, якщо контролюючий орган надасть ІПК не у встановлений, із продовженням 40 денного строку для розгляду запиту і підготовки відповіді, а наприклад, на 45-й день.

Строки надання ІПК, передбачені ПКУ:

- 25 к.дн. (з можливістю продовження на 15 к. дн), що настають за днем отримання контролюючим органом звернення платника податків на отримання ІПК;

- 30 к. дн. з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування раніше наданої ІПК.

2. Запити контролюючих органів про надання відповіді можуть бути виконані платником податків у добровільному порядку. Враховуючи те, що перебіг строків, які зупинялися на час карантину, продовжуються, то платник податків має надати відповідну інформацію контролюючому органу, починаючи з першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується карантин, з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Стежите за усіма новинами по темі "Перевірки"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте також:

- "ФОП звільнили від ЄСВ "за себе" за травень, а решті платників ЄСВ продовжили мораторій на штрафи";

- "Мораторій на податкові перевірки та штрафи продовжиться в червні";

- "Карантинні преференції для бізнесу знову змінено - ДПС назвала плюси Закону № 591";

- "Допомогу по частковому безробіттю звільнили від податків за весь період виплати".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини