Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація землі у будь-якого реєстратора та електронна експертиза землевпорядної документації — новації від КМУ

5 червня 2020, 09:45
8739
2
Реклама

На засіданні уряду 3 червня прийнято постанову, яка запроваджує принцип екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок. Це означає, що рішення про реєстрацію земельної ділянки може бути прийнято будь-яким державним кадастровим реєстратором, обраним за принципом випадковості системою Державного земельного кадастру. Про це повідомляє Урядовий портал.

Старт пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок планується 10 червня та продовжиться 2 роки.

Зокрема, удосконалюються такі процедури:

- скорочення реєстрації земельної ділянки з 14 до 7 робочих днів;

- реалізація принципу екстериторіальності при наданні відповідної послуги;

- усунення причин, які зумовлюють необхідність неодноразових звернень заявників із заявами та документами через центр надання адміністративних послуг до державних кадастрових реєстраторів (у разі відмови у державній реєстрації).

Постановою також приведено у відповідність до вимог чинного законодавства можливість здійснювати замовлення, проведення та одержання результатів державної експертизи землевпорядної документації в електронній формі через Єдиний державний портал адміністративних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Держгеокадастру.

Удосконалюється механізм виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, зокрема, шляхом надання повноважень сертифікованим інженерам-землевпорядникам щодо виправлення помилок у застосуванні систем координат земельних ділянок (у тому числі помилок, що виникли при перерахунку із однієї системи координат в іншу), які були сформовані до 1 січня 2013 року та відомості про які були перенесені до Державного земельного кадастру, та помилок у відомостях щодо місця розташування земельних ділянок.

До речі, 1 травня 2020 року набула чинності Постанова № 208, яка передбачає погодження усіх видів документації із землеустрою територіальними органами Держгеокадастру за принципом екстериторіальності.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг за допомогою сервісів SMS-маяк і SMS-маяк Земля. Завдяки їм можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача). Спробуйте і поставте свою землю на контроль.

Читайте також:

- "Держгеокадастр змінив структуру Публічної кадастрової карти - кому це вигідно";

- "Усі земельні ділянки мають оцінити за новою формулою";

- "Рада відкрила вільний доступ до даних геокадастрів";

- "Плату за орендовану землю за весь час карантину можуть знизити вдвічі - кого торкнеться";

-" У Мін'юсті назвали головні захисні механізми від земельних рейдерів";

-"Витяги з ДЗК та інші послуги Держгеокадастру - отримуйте безконтактно".

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини