Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хостинг – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

10 червня 2020, 14:10
564
0
Реклама

У сучасних умовах інформатизації хостинг став невід'ємним атрибутом діяльності більшості суб'єктів господарювання. До того ж деякі підприємства зберігають важливу інформацію на серверах за кордоном, інші просто користуються зручним хмарним сервісом. Бухгалтерові доводиться враховувати специфіку кожної такої операції під час відображення її в бухгалтерському й податковому обліку.

Незважаючи на те, що термін "хостинг" використовується давно, його нормативного визначення досі немає. На це звертала увагу ще Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, в листі від 28.10.2012 р. № 01-7783/14.

Разом з тим хостинг згадується в Законі № 3792, у ст. 1 якого наведено визначення таких термінів:

- власник вебсайту - особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови використання вебсайту. За відсутності доказів іншого власником вебсайту вважається реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до вебсайту, і (або) отримувач послуг хостингу;

- постачальник послуг хостингу - особа, яка надає власникам вебсайтів послуги і (або) ресурси для розміщення вебсайтів або їх частин у мережі Інтернет та із забезпечення доступу до них через мережу Інтернет. Власник вебсайту, який розміщує свій вебсайт або його частину в мережі Інтернет на власних ресурсах і (або) самостійно забезпечує доступ до нього з використанням мережі Інтернет, одночасно є постачальником послуг хостингу.

На практиці під хостингом розуміють послугу з надання ресурсів для розміщення інформації на сервері, що постійно має доступ до мережі (зазвичай Інтернет).

Для облікових цілей хостинг можна класифікувати так:

- за типом сервера: віртуальний сервер, віртуальний виділений сервер, виділений сервер, сo-location;

- за типом розміщуваних сайтів:

web-хостинг (розміщення файлів сайту), application-хостинг (розміщення програм).

Хостинг може бути пов'язаний і з хмарними обчисленнями (англ. cloud computing), до яких належить модель забезпечення зручного мережевого доступу на вимогу до деякого загального фонду конфігурованих обчислювальних ресурсів (наприклад, мереж передання даних, серверів, пристроїв зберігання даних, додатків і сервісів - як разом, так і окремо), які можуть бути оперативно надані та звільнені з мінімальними експлуатаційними витратами або звертаннями до провайдера.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини