Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Малозначність трудового порушення не пом'якшує відповідальність роботодавця — Верховний Суд

10 червня 2020, 14:50
1395
0
Реклама

Чинне законодавство України про працю не передбачає пом'якшуючих чи обтяжуючих обставин для звільнення від відповідальності юросіб та ФОП, які використовують найману працю, з урахуванням розміру порушення. На цьому акцентує увагу Верховний Суд (Касаційний адміністративний суд) в постанові від 22.05.2020 р. № П/811/1996/17.

По цій справі інспекторами праці встановлено, що підприємство порушило ч. 4 ст. 121 КЗпП, оплативши 4 працівникам працю у службовому відрядженні у розмірі нижчому середнього заробітку. Тому до підприємства застосували штраф у розмірі 128 тис. грн як за порушення мінімальних гарантій в оплаті праці.

Проте підприємство вказало на те, що виконало припис Держпраці та доплатило працівникам 71,16 грн, а сума штрафу становить 128 тис. грн. що свідчить про непропорційність суми застосованого до позивача штрафу сумі виявленого порушення.

І якщо в першій інстанції позивач виграв, то апеляція та касація була на стороні Держпраці.

Верховний Суд пояснив, що за змістом п. 29 Порядку № 295 заходи до притягнення об`єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживають одночасно із внесенням припису і незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Тому виконання вимог припису не могло бути правовою підставою для того, щоб не застосовувати до суб`єкта господарювання фінансові санкції, і, відповідно не звільняло від обов`язку понести відповідальність за вчинення правопорушень законодавства про працю, оскільки згідно з ч. 7 ст. 265 КЗпП сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Також Верховний Суд переконаний, що гарантії при службових відрядженнях є мінімальними державними гарантіями.

Джерело: повідомлення Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Також дізнайтесь, що отримають єдинники через порушення, за яке роботодавці-загальносистемники платять штраф 47 тисяч грн.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM -тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини