Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому з власників промислових будівель потрібно подати у червні уточненки — наслідки заяви ДПС

11 червня 2020, 10:15
2927
0
Реклама

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадали, що Законом № 466 в новій редакції викладено підпункти "е" і "є" пп. 266.2.2 ПКУ, в яких зазначено перелік нерухомості, з якої не сплачується податок. Зокрема, це об'єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб'єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках. Тобто, з 23 травня 2020 року до переліку пільгованих об'єктів додано тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності.

Також уточнено перелік будівель промисловості, за які не треба сплачувати податок на нерухомість. Починаючи з 23 травня 2020 р. не будуть оподатковуватися об'єкти нерухомості, які належать до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Такі будівлі промисловості мають використовуватися за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку іншим суб'єктам господарювання.

В попередній редакції норма ПКУ виключала з об'єктів оподаткування всі будівлі промисловості, у тому числі без обмеження їх використання безпосередньо підприємствами промисловості, що давало можливість застосовувати преференцію і щодо об'єктів нерухомості, зданих в оренду іншим суб'єктам господарювання.

Від себе додамо, що за абз. 2 пп. 266.7.5 ПКУ щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юрособою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Ця норма традиційно трактується податківцями доволі широко і, на їх думку, повинна застосовуватися й у разі нормативних змін щодо, зокрема, об'єктів оподаткування. Так, у ЗІРі бачимо наступний висновок податківців: "Оскільки для інших випадків зміни бази оподаткування (зміна ставок або кодів типу об'єкта, введення/скасування пільг, скасування права власності, зміна частки у праві власності на об'єкт тощо) нормами ПКУ та іншими нормативно-правовими актами не визначений термін подання уточнюючої Декларації, то на вказані випадки поширюється норма пп. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, а саме уточнююча Декларація має надаватися протягом 30 календарних днів з дня зміни бази оподаткування".

Додатково в ІПК від 31.01.2019 р. № 352/ІПК/28-10-27-01-11 Офіс великих платників податків ДФС стверджував: "Форму Декларації [з податку на нерухомість - Ред.] затверджено наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408. Якщо зміни відбулися (перехід права власності, зміна ставок, пільг тощо) до 20 лютого, а звітну Декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання подається Декларація з типом "Нова звітна". Якщо ж зміни відбулися після 20 лютого - з типом "Уточнююча"".

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини