Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для стимулювання економіки облікову ставку знизили до історично низького розміру

11 червня 2020, 15:30
545
0
Реклама

НБУ із 12.06.2020 р. знижує облікову ставку до 6% річних, яка досягла найнижчого рівня за історію незалежної України. Попередній її розмір 8% протримався із 23.04.2020 р. до 11.06.2020 р.

Як заявили в прес-службі НБУ, з високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні 2020 року. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що українська економіка може впасти глибше, ніж очікувалось. Такий розвиток подій вимагає в подальшому пом'якшувати монетарну політику для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину.

Також 09.06.2020 р. Рада директорів МВФ ухвалила нову програму співпраці з Україною - Stand-By Arrangement - на суму близько 5 млрд дол. США тривалістю 18 місяців. 11.06.2020 р. надійде перший транш на 2,1 млрд дол. США. Це відкрило доступ до фінансування Світового банку, а також Євросоюзу, перші 500 млн євро від якого вже надійшли на рахунок уряду.

Проте ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається триваліший термін пандемії коронавірусу та карантинних заходів, необхідних для її подолання як в Україні, так і в світі.

За нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватися під 5%.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини