Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдинник не подав заяву про зміну місця діяльності — чи загрожуватиме штраф

24 червня 2020, 09:50
1221
0
Реклама

Якщо ФОП-платник єдиного податку не подасть заяву про застосування спрощеної системи оподаткування при зміні місця провадження госпдіяльності, то відповідальності ПКУ не передбачає для нього. Так пояснюють податківці у роз'ясненні із категорії 107.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

У разі зміни податкової адреси, місця провадження госпдіяльності, видів госпдіяльності, заяву платники єдиного податку першої і другої груп подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ).

Для платників єдиного податку третьої групи таку заяву треба подавати не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абз. 1 п. 298.6 ПКУ).

І хоча відповідальності за не подання вказаної заяви не передбачено, проте якщо виявлено контролюючим органом при перевірці порушення платником єдиного податку вимог для перебування на єдиному податку, тоді анулюють реєстрацію платника єдиного податку з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб'єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Також треба зважати, що зміна місця провадження госпдіяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема коли ведеться госпдіяльність на територіях більш як однієї місцевої ради. Тоді до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовують відповідальність, передбачену п. 122.1 ПКУ.

Про правила заповнення декларації фізособи-єдинника читайте в сучасному медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини