Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Борги з комунальних платежів прирівняють до аліментів — на боржників чекають нелегкі часи

27 червня 2020, 13:30
13380
4
Реклама

У ВРУ зареєстровано законопроект № 3613 щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг. Він передбачає реструктуризацію боргів за відповідні послуги станом на 1 жовтня 2020 року (шляхом підписання договору між боржником і постачальником послуги) з подальшою їх виплатою протягом п'яти років. При реструктуризації загальна сума платежів (поточних та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості) не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

На тих же боржників, хто ухилятиметься від сплати, очікують тяжкі часи: автори законопроекту хочуть прирівняти стягнення відповідної заборгованості до стягнення аліментів. До чого це призведе?

По-перше, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільнять позивачів у справах про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, а також заявників у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

По-друге, із заробітної плати боржника може бути утримано її 50% за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

У разі такого стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, фізичної особи, фізособи - підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця. Якщо ж стягнути неможливо, то роботодавець буде нараховувати боржнику заборгованість із сплати заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Звертаємо увагу роботодавців на публікації "Не вистачає зарплати для відрахування аліментів - як бути", "Як роботодавцю відобразити у ф. 1ДФ утримані суми коштів із заробітної плати працівника на підставі постанови приватного виконавця" та ""Дитячі" аліменти: відрахування, обмеження, звітність". Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом.

По-третє, за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг державний виконавець зможе виносити вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника до погашення заборгованості з комуналки у повному обсязі:

- у праві виїзду за межі України;

- у праві керування транспортними засобами;

- у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

- у праві полювання.

По-четверте, за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, розмір яких за видам житлово-комунальних послуг встановлений КМУ, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує встановлену КМУ загальної суми заборгованості по видам житлово-комунальних послуг. Тобто за борги з комуналки виконавець може ініціювати стягнення за рахунок майна боржника - житла, автомобіля тощо. Звісно ж, якщо сума боргу перевищує показник, окреслений у Законі про виконавче провадження.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

По-п'яте, за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 відсотків суми заборгованості. Якщо сукупний розмір перевищує суму відповідних платежів за два роки, штраф складе 30 відсотків суми заборгованості. Перевищує суму за три роки - чекайте на штраф у 50% боргу.

У разі ухвалення Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування

Водночас у Мінрегіоні уже роз'яснили своє бачення щодо законопроекту № 3613. Так, вказали, що якщо люди відмовляться реструктуризувати борги, заборгованість, що утворилася станом на 01.10.2020 р., стягуватиметься за рішенням суду. Законом про виконавче провадження передбачено, що у разі, якщо сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінзарплати (станом на 01.01.2020 р. це 94460 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється.

Також заступник міністра Наталія Хоцянівська наголосила, що "За рішенням суду може бути утримано 50% зарплати, але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації". Міфом у Мінрегіоні вважають і те, що заборона щодо виїзду за кордон, користування транспортними засобами та зброєю почне діяти одразу з прийняттям Закону. З цим складно не погодитися, адже для такої персональної заборони ще потрібна постанова державного виконавця, але вона легко стане реальністю щойно настане 1 жовтня і буде відомо, що певний боржник не реструктуризував свої борги з комуналки.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини