Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повертаємо нерезиденту раніше імпортований товар: нюанси ПДВ-обліку

30 червня 2020, 16:20
288
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли платник ПДВ з метою зменшення розміру кредиторської заборгованості перед постачальником-нерезидентом повертає раніше ввезений на митну територію України і розміщений товар, який на дату його повернення так і не був оплачений.

За словами контролерів, операції з вивезення раніше імпортованого товару за межі митної території України у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ. Звісно, якщо таке вивезення здійснюється у митному режимі експорту або митному режимі реекспорту відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, та відображається у рядку 2.1 декларації з ПДВ. Причому за такими операціями необхідно складати податкові накладні за правилами, встановленими Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Крім того, платник податку за товарами, що вивозяться у митному режимі реекспорту, який передбачає звільнення від оподаткування ПДВ, повинен здійснювати нарахування ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Сума компенсуючи ПДВ-зобов'язань має відповідати сумі ПДВ, що була включена до складу податкового кредиту та сплачена до бюджету під час ввезення такого товару. Нараховують такі ПДВ-зобов'язання у податковому періоді, на який припадає вивезення товару за межі митної території України.

Джерело: ІПК ДПСУ від 22.06.2020 р. № 2503/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

Такий підхід податківці озвкчквали і раніше. Його ми прокоментували в статті "Повертаємо нерезиденту раніше імпортовані, але не оплачені товари: які наслідки з ПДВ" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини