Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрапляють копійки заокруглення цін в базу оподаткування ПДВ — ДПС

3 липня 2020, 09:35
1643
0
Реклама

Як нагадали податківці, постановою НБУ № 25 встановлено обов'язок юридичних осіб і фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, з 01.07.2018 р. у разі відсутності монет дрібних номіналів проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару.

Таке заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

Підпунктом 188.1 ПКУ визначено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (з певними винятками).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Таким чином, акцентують податківці, кошти, отримані в результаті заокруглень відповідно до Постанови № 25, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Більше про заокруглення цін та зарплат і відповідні алгоритми для бухгалтера читайте в публікаціях:

- "Нацбанк не випускатиме дрібних монет: як зміняться правила розрахунків";

- "Особливості заокруглення сум у чеках на придбання алкоголю й тютюну";

- "Дрібні монети скоро вийдуть з обігу: як проводити розрахунки";

- "Облік у роздрібній торгівлі: проблемні ситуації";

- "Виплата зарплати без дрібних копійок: розгадуємо ребус".

До речі, про копійчані розбіжності в податковій накладній та чи буде за нею податковий кредит йшлося в ІПК ДПСУ від 26.03.2020 р. № 1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

А сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини