Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці виписують за "старі" порушення нові збільшені штрафи

10 липня 2020, 09:15
2879
0
Реклама

У головному податковому відомстві звернули увагу на новації, привнесені Законом № 466 щодо посилення відповідальності за неподання чи несвоєчасне подання податкової звітності:

- штраф в розмірі 340 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання;

- штраф в розмірі 1020 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання на платника, що протягом року вже був оштрафований за таке порушення.

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.

У даному випадку мова не йде про встановлення якогось нового виду відповідальності - неподання декларацій вважалося порушенням й до 23 травня 2020 року.

Згідно з п. 11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ штрафи застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо їх застосування. А відповідно до ст. 58 Конституції України та Рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 р. № 1-рп/99, якщо подія, факт визначались як правопорушення відповідно до законодавчого акту, у редакції чинній до внесення відповідних змін, і ця ж подія, факт визначаються як правопорушення в новій редакції відповідного положення законодавчого акту, за вчинення якого також застосовується юридична відповідальність, то застосовується відповідальність, яка є чинною на момент її застосування.

Тож податківці доходять висновку - якщо платником податків до 23.05.2020 р. було не подано або несвоєчасно подано податкову звітність, то при винесенні податкового повідомлення-рішення після 23.05.2020 р. застосовуються штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у розмірах, чинних на день прийняття відповідного податкового повідомлення-рішення.

Докладніше про "Штрафні (фінансові) санкції за порушення податкового законодавства" можна дізнатися з ресурсу Довідники. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 132.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків податкового законодавства читайте в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини