Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим загрожує покупцю арешт рахунків постачальника і нереєстрація ним податкової накладної

14 липня 2020, 15:10
492
0
Реклама

Київські податківці розглянули випадок, коли підприємство придбало об'єкти нерухомого майна на електронних торгах. Проте постачальник не зміг зареєструвати в ЄРПН податкові накладні, бо на його рахунки наклали арешт.

Тож контролери застерегли, що податковий кредит за такою операцією платник ПДВ може визнати лише після фактичної реєстрації постачальником - платником ПДВ відповідної податкової накладної в ЄРПН.

Причому суми ПДВ на підставі несвоєчасно зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних можуть бути включені до складу податкового кредиту починаючи зі звітного періоду, в якому така податкова накладна була зареєстрована, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів із дати її складення.

До того ж у разі порушення продавцем граничних строків реєстрації податкових накладних покупець товарів/послуг має право додати до декларації з ПДВ за звітний період заяву зі скаргою на такого продавця. Для цього відведено 365 к. дн., що настають за граничним строком подання декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні строки реєстрації в ЄРПН.

До заяви додають копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг (п. 201.10 ПКУ).

Джерело: ІПК ГУ ДПС у Київській області від 01.07.2020 р. № 2624/8/ІПК/10-36-04-01

Нагадаємо, що з 23.05.2020 р. Закон № 466 уніс певні зміни щодо відповідальності за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. З усіма ПДВшними змінами, запровадженими Законом № 466, можна ознайомитися в статтях "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 1)" і "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 2)" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини