Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС повідомила про особливий порядок ПДВ-обліку операцій з безоплатної передачі основних засобів

22 липня 2020, 15:45
1987
0
Реклама

Офіс ВПП ДПС роз'яснив, які будуть ПДВ-наслідки за операціями з безоплатної передачі основних засобів та інших товарів (робіт, послуг).

За словами контролерів, операція з безоплатного постачання товарів (робіт, послуг) є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ. За такою операцією платник податку складає дві податкові накладні згідно з п. 15 Порядку № 1307:

- одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

- другу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання товарів/послуг.

Оскільки операції з безоплатного постачання товарів (робіт, послуг) є оподатковуваними операціями, то податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ у даному випадку не нараховуються.

Причому згідно з пп. "б" п. 187.1 ПКУ датою виникнення податковий зобов'язань з ПДВ при безоплатній передачі основних засобів є момент їх відвантаження, тобто момент підписання акта приймання-передачі об'єкта основних засобів.

Отже, при проведенні операцій з безоплатної передачі основних засобів нараховуються податкові зобов'язання один раз на підставі відповідних норм ПКУ залежно від наведених вище умов.

Вказане стосується порядку оподаткування ПДВ операцій з безоплатної передачі основних засобів на баланс як платників, так і неплатників ПДВ.

Джерело: ІПК Офісу ВПП ДПС від 10.06.2020 р. № 2383/ІПК-28-10-30-02-11

Про порядок заповнення податкових накладних читайте в статті "Податкова накладна: порядок заповнення" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини