Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міністр фінансів розповів про підвищення мінімальної зарплати цього року

28 липня 2020, 10:55
4378
0
Реклама

"Щодо цього року: зростання МЗП прораховане, і ми готові до підвищення до 5 тисяч гривень. Ресурс є і доцільність також", - про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, це дозволить частково покрити дефіцит Пенсійного фонду та пришвидшити певні процеси в економіці.

Щодо підняття до 6-6,5 тисячі у 2021 році, то це, за словами міністра, "вже поставлене завдання, і ми зараз виходимо з необхідності при формуванні бюджету на 2021-й знайти ресурс на його виконання. І макропрогноз ми будуємо з урахуванням того, що нам треба підвищувати МЗП до 6-6,5 тисячі гривень".

Як відомо, раніше представники бізнесу засудили збільшення показника мінзарплати. У відповідь міністр зауважив: "Звичайно, це впливатиме на економічну динаміку, на фонд оплати праці, на інфляцію. Але на сьогодні я не можу вам сказати в цілому про ефект від цього кроку. Тому що тут, з точки зору балансу бюджету, зиск отримують місцеві бюджети (бо у них осідає більша частина ПДФО) і Пенсійний фонд, а державний бюджет виграє тільки частково, тому що бюджетна сфера суттєво зросте. І тут питання, в який спосіб ми це запроваджуватимемо. Чи ми будемо перший тарифний розряд підвищувати, в якому обсязі? Була дискусія буквально минулого тижня щодо макропоказників, щодо тарифної сітки. Тому ми поки що рахуємо".

Стосовно побоювання, що ріст мінзарплати спричинить збільшення зарплат "у конвертах" міністр сказав: "Ми попросили Міністерство розвитку економіки порахувати нам фонд оплати праці, щоб зрозуміти позитивний ефект цього рішення. Ефект тінізації, думаю, вони нам нададуть. З точки зору громадян України, з точки зору соціальної складової бюджету - це позитив. Але нам потрібно це збалансувати, оцінити вплив на ринок праці та інфляцію. На ці питання також має бути спільна відповідь уряду і Національного банку".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини