Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право піти у відпустку для догляду на дитину отримають і родичі жінки-підприємця

29 липня 2020, 08:30
1314
0
Реклама

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про відпустки" щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами (№ 3831).

Ним пропонується, щоб відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку по-простонародному нерідко називають "декретною", змогли отримувати родичі не лише жінки - найманого працівника, а й жінки - ФОПа. У такому разі указану відпустку їм нададуть на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Йдеться про те, що указана відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. Досі для її надання цим людям була потрібна довідка з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати). Зрозуміло, що жінка - ФОП, яка не є найманим працівником, таку довідку не могла надати. Законопроект покликаний виправити цю несправедливість.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Звертаємо увагу бухгалтерів і кадровиків на матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом:

- "Карантин вплинув на несвоєчасне оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років: чи є вихід";

- "Працівник захворів під час відпустки: здійснюємо перерахунок відпускних";

- "Відпустка без збереження зарплати: як вона впливає на щорічну відпустку";

- "Приклади розрахунку середньої зарплати для оплати відпусток";

- "Співробітницю перевели з відпустки за власний рахунок у відпустку по догляду за дитиною: заповнюємо Звіт із ЄСВ".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини