Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Різко зростуть штрафи за порушення щодо поводження з відходами

30 липня 2020, 10:05
3968
0
Реклама

Парламентом прийнято в першому читанні проект Закону про управління відходами (№ 2207-1-д). Зокрема, він передбачає і внесення змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення стосовно посилення відповідальності за відповідні порушення.

Приміром, псування, забруднення та засмічення сільськогосподарських та інших земель хімічними речовинами та відходами буде каратися накладення штрафу на громадян від 1700 до 6800 грн і на посадових осіб, ФОПів - від 4250 до 8500 грн.

Порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення потягне за собою накладення штрафу на громадян від 1700 до 6800 грн, на посадових осіб - від 17000 до 51000 грн, на ФОПів - від 4250 до 8500 грн.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Помітно виростуть завдяки цьому законопроекту штрафи і за:

- порушення правил ведення обліку відходів, подання звітної інформації про управління відходами з порушенням встановлених строків, подання звітної інформації про управління відходами, що містить недостовірні дані;

- неподання звітної інформації про управління відходами протягом двох звітних періодів, повторне протягом року подання звітної інформації про управління відходами, що містить недостовірні дані;

- порушення встановленого порядку подання декларації про відходи або неподання такої декларації;

- приховування, перекручення або відмова від надання повної та достовірної інформації за запитами посадових осіб і зверненнями громадян та їх об'єднань щодо безпеки утворення відходів та управління ними, у тому числі про їх аварійні скиди та відповідні наслідки;

- передача відходів з порушенням установлених правил, а також суб'єктам господарювання, що не мають відповідного дозволу на проведення таких операцій;

- порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення відходів, а також полігонів для захоронення відходів (сміттєзвалищ, шламосховищ, золовідвалів тощо).

Зате буде скасовано адміністративну відповідальність за такі порушення:

- змішування чи захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, без спеціального дозволу;

- захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів;

- приховування, перевищення встановлених лімітів на обсяги утворення та розміщення відходів.

За викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях зараз передбачено попередження чи штраф від 34 до 170 грн. Законопроект № 2207-1-д пропонує збільшити відповідний штраф до розміру від 1700 до 2550 грн.

А за викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв зараз передбачено попередження чи штраф від 8,5 до 17 грн. Збільшити його пропонується до розміру від 1700 до 2550 грн. Більше того - такий штраф буде і за викидання сміття з будь-яких автомобілів.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини