Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВшникам змінили умови повернення з бюджету помилково сплачених коштів — ДПС

30 липня 2020, 10:30
365
0
Реклама

Дніпропетровські податківці нагадали про зміни, які Закон № 466 уніс до ст. 43 ПКУ щодо умов повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені.

Відповідно до нової редакції п. 43.3 ПКУ обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Щоправда, це не стосується повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються контролерами на підставі поданої декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку.

Заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені (далі - Заява) платник податків подає у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів:

- на поточний рахунок платника податків в установі банку;

- на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

- повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку (п. 43.4 ПКУ).

Інші напрямки повернення платнику податків помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені ПКУ не визначені.

Пунктом 43.41 ПКУ встановлено, що у разі повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника ПДВ у СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 2001.5 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника у СЕА ПДВ. Лише якщо такий рахунок відсутній на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів, кошти повертають на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Також Законом № 466 п. 43.41 ПКУ доповнено новим абзацом, відповідно до якого повернення у випадках, визначених законодавством, сум ПДВ, контроль за справлянням яких покладено на митні органи, у разі ввезення товарів на митну територію України здійснюється в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 2001.3 ПКУ на момент оформлення митної декларації/аркуша коригування, на підставі яких здійснюватиметься таке повернення.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини