Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повідомить банк в ДПС про наявні рахунки фізособи, відкриті до реєстрації ФОП

10 серпня 2020, 17:35
1481
0
Реклама

Податківці розглянули ситуацію ФОП, в якої були відкриті поточні рахунки в банку для власних потреб. Вони були відкриті до реєстрації ФОП. Тепер же платника податків цікавить, чи зобов'язані банківські установи повідомити контролюючі органи про такі рахунки.

Банк зобов'язаний надіслати повідомлення до відповідного контролюючого органу про відкриття або закриття рахунку клієнта банку - платника податків та проводити видаткові операції за рахунком такого клієнта (пп.1 п. 16 розд. І Інструкції № 492).

У свою чергу фізична особа, яка займається підприємницькою та/або незалежною професійною діяльністю, у разі відкриття у банку поточного рахунку для власних потреб зобов'язана зазначити про свій статус підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, у рядку "Додаткова інформація" Заяви про відкриття поточного (пп. 2 п. 62 глави V Інструкції № 492).

Водночас п. 14 розд. І Інструкції № 492 забороняє використовувати поточні рахунки фізичних осіб, які відкривають для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Контролюючі органи мають право отримувати безоплатно від платників податків, а також від установ НБУ, банків та інших фінансових установ довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках (пп. 20.1.5 ПКУ).

Обов'язок ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки, передбачений п. 69.7 ПКУ.

Якщо встановлюють статус клієнта як самозайнятої особи, фінустанова надсилає до контролюючого органу, в якому обліковують такого платника податків, повідомлення про відкриття або закриття усіх рахунків платника податків - самозайнятої особи, які були відкриті/закриті банком з моменту набуття такою фізичною особою статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, відповідно до вимог ст. 69 ПКУ.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у Чернівецькій області.

Обговорюйте новини зі співробітниками в рішенні LIGA360. В ньому зручно повідомляти про події усім співробітникам, створювати тет-а-тет діалоги та отримувати сповіщення в телеграм-бот. Ідеальне рішення в умовах віддаленої роботи. Переконайтеся вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини