Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Де та як може відпочивати працівник під час перерви — висновок Держпраці

18 серпня 2020, 10:20
1512
0
Реклама

У Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області надали роз'яснення щодо ненадання роботодавцем права на відпочинок, а саме: невказання у трудовому договорі місця та часу на відпочинок.

Працівники мають право на відпочинок відповідно до законів про обмеження робочого дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки. Відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний, зокрема:

- роз'яснити працівникові його права і обов'язки;

- ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором.

Відповідно до ст. 66 КЗпП працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Таким чином, час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку, а час перерви працівники використовують на свій розсуд.

Стежите за усіма новинами на тему "Зарплата та кадри"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте, та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин.

Краще розібратися у практиці застосування трудового законодавства керівнику, кадровику та бухгалтеру допоможуть публікації з модуля ситуацій ІПС ЛІГА:ЗАКОН:

- "Надання працівникам перерви для відпочинку і харчування";

- "Тривалість щотижневого безперервного відпочинку";

- "Надання додаткового дня відпочинку донору";

- "Час відпочинку";

- "Перерви в роботі для обігрівання і відпочинку";

- "Організація праці водіїв вантажного автотранспорту, час праці та відпочинку".

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини