Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торговельні марки і промислові зразки будуть краще захищені — набрав чинності закон про боротьбу з патентними зловживаннями

18 серпня 2020, 14:30
1485
0
Реклама

Набрав чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями" від 21.07.2020 р. № 815-IX.

Зокрема, тепер право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель відповідно до законодавства засвідчується патентом, на промисловий зразок - свідоцтвом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок можуть бути передані до статутного капіталу суб'єкта господарювання як вклад. Протягом 30 днів після завершення дії майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, переданих до статутного капіталу суб'єкта господарювання як вклад, розмір статутного капіталу суб'єкта господарювання має бути зменшений на суму, що відповідала розміру їх вартісної оцінки.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на промисловий зразок становить 5 років від дати подання заявки на промисловий зразок в установленому законом порядку і подовжується за клопотанням власника промислового зразка на один або більше п'ятирічних строків. Загальний строк чинності зазначених прав не може перевищувати 25 років від дати подання заявки.

У Законі України "Про охорону прав на промислові зразки" у новій редакції виклали передусім норми щодо умов надання правової охорони промисловому зразку та критеріїв охороноздатності промислового зразка. Оновили і порядок реєстрації промислового зразка, норми щодо припинення строку дії державної реєстрації, визнання прав на промисловий зразок недійсними.

Також установили, що право на реєстрацію промислового зразка має автор або його правонаступник, якщо інше не передбачено законом. Право на реєстрацію промислового зразка, створеного спільною працею кількох авторів, належить авторам спільно, якщо інше не передбачено укладеним між ними договором. Окрім того, право на реєстрацію промислового зразка має роботодавець автора, якщо промисловий зразок створено у зв'язку з виконанням службових обов'язків чи доручення роботодавця, за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачено інше. Роботодавець повинен укласти з автором письмовий договір щодо розміру та умов виплати йому (його правонаступнику) винагороди відповідно до економічної цінності промислового зразка та іншої вигоди, одержаної роботодавцем від промислового зразка.

Інші новації торкнулися Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг". Так, змінилися правила про реєстрацію торговельної марки, передачі виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку, припинення дії свідоцтва, охорони прав на добре відому торговельну марку тощо.

Державне мито за реєстрацію промислових зразків для фізичних (юридичних) осіб, які постійно проживають (знаходяться) в Україні, буде становити 17 грн, для фізичних (іноземних юридичних) осіб, що відповідно постійно проживають (знаходяться) за межами України, - 100 доларів США.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини