Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадала ФОПам про обов’язок вести облік товарних запасів

1 вересня 2020, 14:30
3318
0
Реклама

В загальному випадку суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

До того ж, під час перевірки суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Втім, з огляду на встановлені особливі правила для спрощенців, такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку.

Однак не на всіх. Обліковий обов'язок закріплено за єдиноподатниками, які:

• є платниками ПДВ;

• провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• продають лікарські засоби та вироби медичного призначення;

• реалізовують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів.

Разом з тим, якщо звільнений від обов'язкового ведення обліку підприємець за власною ініціативою вирішує все ж оформлювати облікові документи та регістри - це не є порушенням законодавства про РРО.

Докладніше про це розглянуто в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Бій із тінню, або Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 12.08.2020 р. № 3336/ІПК/99-00-07-05-01-06

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини