Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін пояснив справжню мету запровадження обов’язкового подання попередньої декларації на митниці

24 вересня 2020, 14:40
1271
0
Реклама

В рамках реформування митних органів Мінфін вживає заходів, спрямованих на боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Одним з таких кроків є запровадження обов'язкового подання попередньої декларації про намір ввезення товарів, що унеможливлює "безконтрольне" остаточне митне оформлення товарів в пунктах пропуску. Про це розповів заступник міністра фінансів Юрій Драганчук, інформує Урядовий портал.

"Запровадження обов'язкового подання попередньої декларації дозволяє автоматизованій системі ризиків виявляти ризикові імпортні операції та не давати змоги митникам "за 1 хвилину" оформлювати остаточний імпорт ризикових товарів", - зазначив Юрій Драганчук.

Попередня декларація може бути подана як за місяць до ввезення товарів на митну територію України, так й після їх ввезення в пункт пропуску. Вона не подається лише у випадку митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України громадянами, що підлягають державній реєстрації. Водночас, якщо товари залишаються в межах одного пункту пропуску чи зони митного контролю морського (річкового) порту, аеропорту, забезпечення сплати митних платежів не надається, тобто фінансова гарантія митниці не потрібна.

Оформлення попередніх митних декларацій, на які не потрібна гарантія і які подаються у формі електронного документа, вже декілька років проводиться Держмитслужбою автоматично - технічними засобами (сервером Держмитслужби) без участі інспектора митниці, що повністю виключає людський фактор під час здійснення митних формальностей.

"У всіх попередніх митних деклараціях, на відміну від звичайних митних декларацій, зазначається мінімум відомостей, необхідних для пропуску вантажу. Це спрощена інформація невеликого обсягу, необхідна для заповнення митної декларації. Декларант витрачає лише хвилини на її створення, перевірку та надсилання електронними засобами в митницю на кордоні", - розповідає Юрій Драганчук. Як правило, брокери не набирають окремо попередні декларації, а створюють їх теж автоматично зі звичайних митних декларацій за допомогою стандартних інструментів брокерського програмного забезпечення.

Середній час оформлення в автоматичному режимі (попередні декларації, які не містять заходів гарантування) - 1 секунда, у випадках пікових навантажень на сервери - 54 секунди, в неавтоматичному, яка передбачає перевірку нарахування гарантії, - 52 хвилини.

Нагадаємо, що набуття чинності відповідного наказу Міністерства фінансів № 305 відбулося 08.09.2020 р.

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини