Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому штрафні санкції за нереєстрацію ПН можуть бути різні — ДПС

25 вересня 2020, 08:20
488
0
Реклама

За загальним правилом відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН, що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН та/або РК до неї, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

Однак це не стосується податкових накладних за операціями, що:

- звільняються від оподаткування;

- оподатковуються податком на додану вартість за нульовою ставкою;

- не передбачають надання податкової накладної отримувачу (покупцю),

а також ПН/РК складених:

- на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання;

- для компенсувальних податкових зобов'язань (за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ).

Для них Законом № 786 зменшено розмір штрафів за нереєстрацію таких ПН та РК до них.

Так, штрафи за відсутність реєстрації платниками податку на додану вартість протягом граничного строку для реєстрації ПН та/або РК до такої ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних

нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 року до 23 травня 2020 року строк, сплати грошових зобов'язань за якими не настав або грошові зобов'язання за якими неузгоджені (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено) станом на 23 травня 2020 року застосовуються в розмірі 2,5 відсотка обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1700 грн.

Також податківці зауважують, що контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Інші цьогорічні новації у справлянні ПДВ розглянуто в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Розбираємо Закон № 466 по кісточках: ПДВ-зміни".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.28 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини