Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС перевірить сплату ЄСВ в ході податкових перевірок, які виключили з мораторію

25 вересня 2020, 15:15
1390
0
Реклама

Починаючи із 08.08.2020 р. діє частина норм Закону України від 14.07.2020 р. № 786-IX, якими знятий мораторій на окремі документальні позапланові перевірки. Йдеться про дві підстави:

- розпочата процедура реорганізації юрособи (крім перетворення), припинення юрособи або підприємницької діяльності ФОП, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юрособи, в т. ч. іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків, подана заява про зняття з обліку платника податків (пп. 78.1.7 ПКУ);

- надійшло звернення платника податків (п. 78.2 ПКУ).

Податківці згадали про цей момент в ІПК від 11.09.2020 р. № 3817/ІПК/99-00-07-09-02-06, але, водночас, вказали й на право на перевірки із питань нарахування та сплати ЄСВ.

Хоча Закон № 786 не скасував абзац 1 п. 912 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 2464, яким передбачений мораторій на документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Проте документальні перевірки з питань нарахування, обчислення та сплату ЄСВ податковими органами проводяться у порядку, встановленому ПКУ.

Тому, враховуючи зміни, внесені Законом № 786 до п. 522 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідних положень" ПКУ, під час проведення перевірок з підстав визначених у цьому пункті, податкові органи одночасно перевіряють питання дотримання платником податків вимог як податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи, так і законодавства з питань ЄСВ.

Стежите за усіма новинами по темі "Перевірки"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини