Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасування мораторію, смерть банківської таємниці, списання коштів без рішення суду — зміни до ПКУ від КМУ

29 вересня 2020, 09:30
15960
0
Реклама

Урядовий законопроект № 4101 про внесення змін до ПКУ передбачає чергову "малу податкову реформу", цього разу - в інтересах Держбюджету-2021. Зокрема, Кабмін пропонує змінити в ПКУ низку норм щодо адміністрування податків.

Передусім пропонується завершити дію мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок. В уряді це пояснюють тим, що за період його дії (з 18 березня 2020 року) "значна частка суб'єктів господарювання, які мають ризики несплати податків, залишаються неперевіреними". Також стверджують, що " до податкових органів надходять скарги громадян з питань порушень порядку проведення розрахунків, ліцензування та неоформлення трудових відносин у різних сферах діяльності, проте контролюючі органи позбавлені можливості провести перевірку таких суб'єктів господарювання".

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Друге побажання уряду щодо змін в ПКУ - зобов'язати банки розкривати банківську таємницю на вимогу контролюючого органу. Зараз для цього податківцям потрібно рішення суду. Заплановано запровадити розкриття на письмову вимогу податкового органу банківської таємниці щодо стану рахунків боржника, руху коштів на рахунках, залишку коштів на рахунках, найму (оренди) банківського сейфу таким боржником, стосовно якого наявне судове рішення про стягнення коштів для погашення податкового боргу.

Ще хочуть дозволити стягнення податкового боргу (який виник у результаті несплати грошового зобов'язання та/або пені, визначених самостійно платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку) за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Наступна новація - дозволити у разі повного самостійного погашення боржниками сум податкового боргу, що виник станом на 01 березня 2020 року, провести списання пов'язаних з таким боргом сум штрафів та пені

В частині обліку платників податків пропонується відтермінувати до 1 січня 2021 року набрання чинності положенням ПКУ щодо обліку нерезидентів.

Унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини