Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повна заборона з 1 жовтня старих купюр підриває довіру до гривні — екс-міністр фінансів

30 вересня 2020, 10:25
8978
0
Реклама

Рішення НБУ про повну заборону в обігу з 1 жовтня купюр, випущених до 2003 року, негативно відіб'ється на ставленні людей до національної валюти. Таку думку висловив Віктор Пинзеник, який був міністром фінансів і віце-прем'єр-міністром низки урядів України.

Він зауважив: "2 вересня 2020 року НБУ прийняв рішення припинити з 1 жовтня "платіжну силу" монет номіналом 25 копійок та всіх купюр, випущених в обіг до 2003 року. Я спробував у своїй уяві образно пригадати вигляд цих купюр. І не зміг. І це людина, яка займалася грошовою реформою в Україні. Безумовно, я знайду потрібну мені інформацію. Але чи всі це зможуть зробити? А головне, чи потрібно, щоб люди це робили, коли процес вилучення міг і мав би відбуватися так, щоб ніхто особливо його не відчував: коли монети і купюри продовжують працювати на "прийом", але видача назад уже не відбувається. І це проводиться без будь-яких додаткових ускладнень для громадян. Зараз же громадян "порадували" новиною - платіжний засіб невдовзі перестане бути платіжним засобом. І мене зовсім не тішить, що силу цього платіжного засобу впродовж року можна буде підтвердити обміном у банках на нові знаки, а протягом трьох - в уповноважених банках".

Віктор Пинзеник резюмує: "На фоні фундаментальних проблем в Україні, у тому числі ризиків для стабільності національної валюти, дехто віднесе підняту проблему до другорядних дрібниць. Але не маємо права забувати, що й із таких "дрібниць" формується ДОВІРА. Довіра до національного платіжного засобу. Або НЕДОВІРА...".

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні. До речі, зараз діє унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини