Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

“Короткострокове” володіння та повідомлення за ф. № 20-ОПП — бути чи не бути

15 жовтня 2020, 14:50
644
0
Реклама

На запитання про те, чи необхідно платнику податків подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП, якщо відчуження об'єкта оподаткування або об'єкта, пов'язаного з оподаткуванням, відбувається протягом 10 робочих днів після їх придбання, податківці зауважують наступне.

Якщо платник податків придбав об'єкт оподаткування, він подає повідомлення за ф. № 20-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 днів після його придбання. При цьому у графу 2 "Код ознаки надання інформації" повідомлення за ф. № 20-ОПП вноситься значення "1 - первинне надання інформації про об'єкти оподаткування". Графи 3 - 12 повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюються згідно з Пам'яткою для заповнення розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП, передбаченою у додатку до повідомлення за ф. № 20-ОПП. У графі 9 "Стан об'єкта оподаткування" у такому випадку зазначається відповідний стан, наприклад: "2 - експлуатується" або "3 - тимчасово не експлуатується".

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування ( п. 8.5 Порядку № 1588).

Так, після відчуження об'єкта у графу 2 "Код ознаки надання інформації" повідомлення за ф. № 20-ОПП вноситься значення "3 - зміна відомостей про об'єкт оподаткування", у графі 9 "Стан об'єкта оподаткування" зазначається стан "6 - об'єкт відчужений/повернутий власнику".

Нагадаємо, за неподання заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, встановлена відповідальність згідно з п. 117.1 ПКУ.

Докладніше про те, що таке форма № 20-ОПП, у яких випадках її подають та як заповнюють, яку передбачено відповідальність за її неподання, можна дізнатися з матеріалу модуля Ситуації. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 116.11 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360:Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини