Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доведеться заплатити — Міндовкілля назвало зміни в сплаті екологічного податку та рентної плати

21 жовтня 2020, 11:20
1244
0
Реклама

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України презентувало свою позицію щодо реформи екологічного оподаткування та фінансування природоохоронних заходів, інформує Урядовий портал.

На думку Міністерства, у порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи ставки екологічного податку в Україні є переважно нижчі. Те саме стосується податку на викиди парникових газів. Крім того, в деяких країнах ЄС використовуються як податки, так і торгівля викидами одночасно.

Проаналізувавши низку розроблених в Україні проєктів нормативно-правових актів, Міндовкілля підтримує урядовий законопроєкт №4101, який передбачає:

- індексацію ставок податку на викиди в атмосферне повітря;

- індексацію рентної плати за використання природних ресурсів та за спецкористування;

- поступове збільшення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти у 10 разів до 2029 року;

- поступове збільшення ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю кожного року на 5 грн, щоб до 2024 року вийти на рівень 30 грн за тону.

Нагадаємо, що ми вже аналізували законопроєкт № 4101 про внесення змін до ПКУ в частині рентної плати та екологічного податку. Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства з вашої теми - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук наголосила, що змін потребує і система фінансування природоохоронних заходів. Так, в короткостроковій перспективі Міндовкілля пропонує здійснювати наступний перерозподіл коштів: 30% екологічного податку (крім радіоактивних відходів) зараховувати до державного фонду охорони навколишнього природного середовища, а 70% - спрямовувати на місця (до спеціального фонду місцевих бюджетів).

У довгостроковій перспективі потрібне системне реформування за аналогією із країнами Центральної та Східної Європи, в яких функціонують спеціальні фонди, незалежні від державного бюджету, із окремою юридичною особою, гарантованими надходженнями від екологічних податків, затвердженими програмами заходів за пріоритетними напрямками та з прозорими механізмами прийняття рішень і спрямування коштів на їх реалізацію. За таким форматом, наприклад, сьогодні в Україні працює Фонд енергоефективності.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини