Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За використання старого РРО штрафують і касира, і підприємство — ДПС

23 жовтня 2020, 15:40
4625
0
Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що у разі використання суб'єктом господарювання реєстратора розрахункових операцій, який вичерпав свій строк експлуатації, передбачена фінансова та адміністративна відповідальність.

Так, пунктом 2 Порядку № 601, визначено, що строк служби - це строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам'яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів.

При цьому жоден виробник не передбачає продовження такого строку залежно від того, більше чи менше днів на тиждень працював апарат.

Фактично після закінчення строку служби апарата виробник не гарантує подальшу працездатність РРО в цілому, його комплектувальних вузлів та складових частин, і, що головне, не гарантує збереження інформації у фіскальній пам'яті такого апарата, тобто реалізації фіскальних функцій, які є обов'язковими для РРО відповідно до вимог Закону про РРО.

У випадку якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це стосується здебільшого старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо семирічного з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев'яти років від дати випуску, строку служби апарата, яка встановлена Порядком № 11.

Отже, у разі використання суб'єктом господарювання РРО, який вичерпав свій строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог Закону про РРО.

Тобто, подальше використання такого пристрою суб'єктом господарювання є порушенням вимог Закону про РРО та тягне накладення фінансових санкцій згідно з його п. 1 ст. 17, які тимчасово до 01 січня 2021 року застосовуються в таких розмірах:

- за порушення, вчинене вперше - 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг);

- за кожне наступне вчинене порушення - 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг).

Крім того, відповідно до ст. 155-1 КпАП за порушення порядку проведення розрахунків накладається штраф в розмірі від 34 до 85 грн на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та на посадових осіб - від 85 до 170 грн.

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 85 до 170 грн і на посадових осіб - від 170 до 340 грн.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини