Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Припинити реєстрацію ФОП — не означає позбутися податкових боргів

28 жовтня 2020, 13:35
501
0
Реклама

В ГУ ДПС у Луганській області нагадають, що після держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватися в контролюючих органах як фізособа - платник податків, яка отримувала доходи від здійснення підприємницької діяльності (пп. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Навіть попри держреєстрацію (реєстрацію) припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізособи або внесення до Держреєстру запису про припинення такої діяльності фізособою, це не припиняє зобов'язань, які виникли під час підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання (пп 65.10.4 ПКУ).

За погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу стосовно ФОП або фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, відповідає така фізособа (пп. 97.4.3 ПКУ).

Аналогічно при держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа виконує обов'язки і несе відповідальність, передбачену для платника ЄСВ, у частині діяльності, яка здійснювалася ним як підприємцем (ч. 4 ст. 6 Закону про ЄСВ).

Податковий борг може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня його виникнення (ст. 102 ПКУ), а строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки з ЄСВ, а також штрафів та нарахованої пені не застосовують (ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Також для платників податків в нагоді стане сервіс онлайн-звітності REPORT, який містить актуальні форми та реквізити для сплати податків, шаблони базових первинних документів та підтримку користувачів в чаті. Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини