Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці розповіла про особливості оплати праці в періоди карантину та простою

6 листопада 2020, 08:45
4400
0
Реклама

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснило питання щодо оплати праці на період карантину та на період простою не з вини працівника.

По-перше, передбачено підставу збільшення кількості днів неоплачуваної відпустки за угодою сторін у разі карантину. Зокрема, згідно із Законом № 530 передбачено нові однакові за змістом зміни до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону про відпустки. Так, у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону №1645 строк перебування у відпустці без збереження заробітної на період карантину не включається у загальний строк, встановлений ч. 2 ст. 84 КЗпП та ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Отже, відповідно до оновлених норм неоплачувана відпустка за угодою між працівником та роботодавцем буде надаватися:

- за сімейними обставинами строком не більш як 15 календарних днів на календарний рік;

- на період карантину така відпустка може бути надана на весь час карантину за заявою працівника.

При цьому працівник у заяві на її надання має посилатися саме на норму ч. 4 ст. 84 КзпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, наприклад, вказавши так: "Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ч. 4 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки", а далі вказати бажану дату початку відпустки та дату її завершення (до закінчення карантину чи конкретну дату).

Також легалізовано роботу вдома - відповідно до пп. 1 п. 2 розд. ІІ Закону № 530 роботодавець може доручити працівникові, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома. Роботодавці можуть отримати від працівників письмові заяви про те, що вони мають належні умови для роботи вдома або можуть виходити на роботу та виконувати деякі доручення роботодавця. В цьому випадку не йдеться про зміну істотних умов праці за ст. 32 КЗпП, тому попереджати працівників за 2 місяці не потрібно. За роботу вдома працівник отримує ту ж оплату, що і при роботі на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів та механізмів (ст. 125 КЗпП).

Стосовно ж відпустки під час карантину, то можливе надання, зокрема, щорічної відпустки та інших відпусток, на які має право працівник, поза графіком відпусток. Зважаючи на те, що в нормі пп. 1 п. 2 розд. ІІ Закону № 530 нічого не сказано про вид відпустки, ця норма стосується як оплачуваної відпустки (усі щорічні, додаткова "на дітей", "бойова", "чорнобильська"), яку можна надавати поза графіком відпусток, так і відпусток без збереження зарплати. Але працівник має погодитися використати таку відпустку. В жодному разі навіть за наявності такої норми роботодавець не може змушувати працівника використати будь-яку відпустку - має бути досягнута згода сторін: з одного боку роботодавець пропонує, з іншого - працівник не проти.

За ініціативою власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу може змінюватися режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб (пп. 2 п. 2 розд. ІІ Закону № 530).

Крім того. для працівників, підрозділи яких перебувають у стані простою, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом міністрів України, згідно з ст. 113 КЗпП передбачено компенсацію з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Чорна п'ятниця наближається! Купуйте продукти і системи від ЛІГА:ЗАКОН для зручної бухгалтерської та підприємницької діяльності за найвигідніших умов. Для того, щоб ви не пропустили головну пропозицію року для професіоналів, заповніть форму заявки.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини