Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запровадження обов’язкових пенсійних накопичень — скільки планують відраховувати з працівників і роботодавців

10 листопада 2020, 12:20
2485
0
Реклама

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна поділилася думками щодо запровадження обов'язкових пенсійних накопичень. Вона вважає, що таке запровадження має допомагати зміцненню інших рівнів пенсійної системи - солідарного та добровільного накопичувального. Для цього правила роботи мають бути максимально уніфіковані для добровільного та обов'язкового накопичення, має стимулюватись конкуренція надавачів послуг, не має бути монополій.

Щодо розміру внесків та джерел їх сплати, то на старті системи Мінсоцполітики пропонує встановити внески на рівні 4% (2%роботодавець + 2% працівник). При цьому, прем'єр-міністр висловив готовність одночасно відповідно зменшити ЄСВ та ПДФО, щоб не збільшувати навантаження на бізнес.

Щодо кола учасників, то зараз законопроект передбачає всіх найманих працівників залучити до системи. Мінсоцполітики пропонує дозволити особам, старшим за 50 років, за власним бажанням відмовитись від участі в обов'язковому пенсійному накопиченні. Також пропонується включити до кола учасників другого рівня пенсійної системи:

- осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та отримують відповідне грошове забезпечення;

- осіб, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров'я потребує постійного стороннього догляду та отримують відповідне грошове забезпечення;

- осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, а також осіб, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують відповідне грошове забезпечення;

- патронатних вихователів, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Дбайливим роботодавцям рекомендуємо матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом):

- "Відповідальність за порушення законодавства про ЄСВ: які санкції застосовують";

- "Приклади розрахунку середньої зарплати для оплати відпусток";

- "Допомога з тимчасової непрацездатності та на поховання";

- "Атестація робочих місць за умовами праці: результати, облік і відповідальність";

- "Особливості подання та заповнення підприємцями Звіту з ЄСВ";

- "Виплата колишньому працівникові компенсації за відпустку та середнього заробітку за час затримки розрахунку";

- "Працівниця - мати, яка має дітей: варіанти режиму робочого часу".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини