Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхування майна – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

10 листопада 2020, 17:45
679
0
Реклама

Загальну процедуру страхування регламентує Закон про страхування.

Розмір страхової суми визначено чинним законодавством або визначають у договорі страхування під час його укладання чи внесення до нього змін. У разі страхування майна страхову суму встановлюють у межах вартості майна за цінами й тарифами, що діють на момент укладання договору, якщо інше не передбачено договором страхування або законом.

Страхове відшкодування не може перевищувати розмір прямого збитку, якого зазнав страхувальник. Непрямі збитки вважають застрахованими, якщо це передбачено договором страхування. У разі коли страхова сума становить певну частку вартості застрахованого предмета договору страхування, страхове відшкодування виплачують у такій самій частці від визначених за страховою подією збитків, якщо інше не передбачено умовами страхування.

Якщо майно застраховане в кількох страховиків і загальна страхова сума перевищує дійсну вартість майна, страхове відшкодування, яке виплачують усі страховики, не може перевищувати дійсної вартості майна. Водночас кожний страховик здійснює виплату пропорційно до розміру страхової суми за укладеним ним договором страхування.

Страхування майна належить до добровільного страхування (п. 11 ст. 6 Закону про страхування).

Обов'язковим є лише:

- страхування наземного транспорту (крім залізничного), повітряного транспорту, водного транспорту (морського внутрішнього та інших видів водного транспорту), вантажів і багажу (вантажобагажу) - ці види страхування зазначено у винятках з п. 11 ст. 6 Закону про страхування;

- страхування відповідальності суб'єктів туристичної діяльності за шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю туриста або його майну (п. 31 ст. 7 Закону про страхування);

- страхування майна, переданого в концесію (п. 40 ст. 7 Закону про страхування).

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Страхування майна: правові аспекти";

- "Страхування майна: податковий і бухгалтерський облік";

-"Агрострахування: податковий і бухгалтерський облік у сільгосппідприємства".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини