Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держадміністрації не реєструватимуть юросіб та нерухомість — законопроект КМУ

13 листопада 2020, 09:50
4257
0
Реклама

Урядом зареєстровано у парламенті проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з впорядкуванням діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (№ 4338 від 06.11.2020 р.). Він містить зміни до до Законів України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Насамперед проєктом Закону пропонується скасувати з 1 січня 2022 року повноваження Міністерства юстиції та його територіальних органів з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів та суб'єктів державної реєстрації. Після указаної дати розгляд скарг на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації прав, буде здійснюватись виключно в судовому порядку.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовляйте тестовий доступ до LIGA360.

Також вищезазначений проєкт Закону передбачає виключення районних державних адміністрацій з числа суб'єктів державної реєстрації, натомість виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад здійснюватимуть повноваження державної реєстрації в обов'язковому порядку.

До того ж проєкт Закону містить низку норм, які передбачають відмову від зберігання відомостей реєстраційних справ на паперових носіях. Передбачено формування реєстраційних справ в електроній формі, зберігання справи, сформованої в електронній формі у відповідних реєстрах, усіма суб'єктами державної реєстрації тощо.

Подальше зберігання вже сформованих паперових реєстраційних справ у сфері нерухомості здійснюватиметься територіальними органами Міністерства юстиції, а у сфері державної реєстрації юросіб та ФОП - відповідною сільською, селищною або міською радою за місцезнаходженням юридичної особи чи фізособи - підприємця.

Додатково зміни передбачають проведення реєстраційних дій на підставі примірників судових рішень в електронній формі, отриманих у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та Єдиного державного реєстру судових рішень. Зазначені новації повинні виключити можливість проведення державної реєстрації на підставі підроблених судових рішень та зменшать прояви рейдерства.

Також пропонується створення законодавчих передумов для встановлення учасниками юридичної особи застереження про здійснення реєстраційних дій виключно на підставі рішення учасників, прийнятого в електронній формі та підписаного з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри. Очікується, що це унеможливить рейдерські захоплення юридичних осіб, що встановили відповідне застереження.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини